Stiri

Substanţele chimice din plastice, mult mai numeroase decât estimările anterioare

4
min
10/4/2024

Printre efectele adverse se numără probleme de fertilitate şi boli cardiovasculare.

Substanţele chimice din plastice, de la ambalaje alimentare la jucării şi dispozitive medicale, sunt cu 3.000 mai multe decât o estimare anterioară a agenţiilor de mediu, potrivit unui nou raport.

Oamenii de ştiinţă europeni au descoperit peste 16.000 de substanţe chimice prezente în plastice, iar un sfert ar putea fi periculoase pentru sănătatea umană şi mediu. În trecut, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a identificat circa 13.000 de substanţe chimice, potrivit Reuters.

Raportul, finanţat de Consiliul Cercetării din Norvegia, vine într-un moment când negociatorii guvernamentali depun eforturi pentru a concepe primul tratat mondial care să abordeze fenomenul în creştere al poluării cu plastic. Anual, sunt produse 400 de milioane de tone de deşeuri din plastic.

„Pentru a rezolva cu fermitate poluarea cu plastice, trebuie să luăm în calcul întregul ciclu de viaţă al plasticelor şi trebuie să abordăm problema substanţelor chimice”, a spus coautorul raportului, Jane Muncke, director al organizaţiei non-profit suedeze Food Packaging Forum.

„Descoperim sute, dacă nu mii de substanţe chimice din plastic în organismul uman, iar unele dintre ele au fost asociate cu efecte nocive asupra sănătăţii”, a adăugat Muncke.

Substanţele chimice din plastice se pot infiltra în apă şi alimente. Printre efectele adverse se numără probleme de fertilitate şi boli cardiovasculare.

„Dacă ne referim la produse pe care le folosim zilnic, găsim de obicei între câteva sute sau chiar mii de substanţe chimice într-un singur produs din plastic”, a spus autorul principal al studiului, Martin Wagner, un toxicolog pe probleme de mediu de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Norvegia.

Deşi industria plasticelor susţine că orice tratat global ar trebui să promoveze reciclarea şi refolosirea plasticului, nu este suficientă doar abordarea problemei deşeurilor din plastic pentru a proteja oamenii, au mai spus cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au semnalat nevoia unei mai mari transparenţe în ceea ce priveşte substanţele chimice „inclusiv aditivii, adjuvanţii şi impurităţile” ce se găsesc în compoziţia plasticelor – inclusiv a produselor reciclate. Un sfert din substanţele identificate nu au informaţiile de bază referitoare la identitatea lor chimică, conform raportului.

„În miezul problemei se află complexitatea chimică a plasticelor”, a spus Wagner, care face parte din consiliul de administraţie al Coaliţiei Oamenilor de Ştiinţă pentru un Tratat Eficient privind Plasticele.

„Deseori producătorii nu ştiu ce fel de substanţe conţin produsele lor, iar asta se întâmplă din cauza unor lanţuri valorice foarte complexe. Doar 6% din chimicalele prezente în plastice sunt reglementate la nivel internaţional. În absenţa unei presiuni legislative, „nu există nicio motivaţie pentru a dezvălui substanţele prezente în plastice”, a adăugat el.

Un tratat privind plasticele ar putea reglementa această problemă. Negocierile continuă luna viitoare în Ottawa, Canada, cu scopul finalizării tratatului în decembrie în oraşul sud-coreean Busan.

Foto: Freepik