Solutii

Studiu privind poluarea cu microplastic a Dunării

7
min
12/5/2022

În cadrul acestui studiu vor fi prelevate şi analizate aluviunile de pe Dunăre cu scopul de a determina cantitatea de microplastic transportată de fluviu în Marea Neagră. 

Asociaţia Mai Mult Verde, în parteneriat cu Global Water Partnership România, demarează anul acesta primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre efectuat în ţara noastră.

În cadrul acestui studiu vor fi prelevate şi analizate aluviunile de pe Dunăre cu scopul de a determina cantitatea de microplastic transportată de fluviu în Marea Neagră. 

Studiul vine ca o necesitate a estimării acestor cantităţi, deoarece până acum nu a fost efectuată nicio analiză în acest sens pe sectorul românesc al Dunării. Singurul studiu efectuat pe tema plasticului care ajunge în Dunăre a fost realizat între 2010 şi 2012 de Universitatea din Viena, pe un segment al fluviului dintre Viena şi Bratislava, rezultatele indicând faptul că în România ajung zilnic 4,2 tone de plastic. 

Prelevarea aluviunilor se va face pe tot parcursul anului 2022 în două locaţii: la intrarea Dunării în ţară, la Moldova Nouă, şi înainte de ieşirea sa în Delta Dunării, în zona Isaccea.

Testarea se va face în toate cele 4 sezoane (primăvară, vară, toamnă, iarnă), cu accent pe perioadele ploioase şi de topire a zăpezilor, în care cantitatea de aluviuni aduse de afluenţi pe Dunăre creşte simţitor.

Citește și: ANALIZĂ 2022, un an aflat în umbra riscurilor climatice

Microplasticul reprezintă particule extrem de mici rezultate din plastic, cu un diametru de maximum 5 mm. Acesta provine din descompunerea articolelor mai mari fabricate din plastic precum ambalaje, PET-uri, materiale textile, dar şi din abraziunea anvelopelor.

Se estimează că acum există trilioane de particule microplastice în mediul marin. 

Marta Popescu, coordonatorul programului "Cu Apele Curate" a declarat: "Problema este că materialele plastice (inclusiv microplasticele) se descompun în sute sau chiar mii de ani şi, prin urmare, resturile de plastic se acumulează în apele noastre de la an la an.

Citește și: Buget de 100 milioane de lei pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice care va debuta pe 17 mai

Microplasticele pot fi confundate cu hrană de către păsări şi peşti, iar aceasta este o reală problemă, inclusiv pentru sănătatea noastră, a oamenilor". 

Conform studiilor efectuate până acum referitoare la distribuţia plasticului în apele curgătoare, peste 98% din deşeuri plutesc la o adâncime de sub un metru de la suprafaţă, iar cea mai mare parte a deşeurilor se află chiar în prima jumătate de metru. 

Ionuţ Procop, preşedinte Global Water Partnership România a punctat: "Studiul va reprezenta un sprijin pentru organizaţiile guvernamentale care pot direcţiona eforturi către prevenirea poluării cu microplastic.

Totodată, informaţiile vor fi relevante pentru comunitatea de cercetători şi activişti de mediu, comunitate care poate interveni prin activităţi de remediere sau prevenire a acestui tip de poluare. Tot lanţul trofic este afectat de acest tip de poluare, iar consecinţele sunt diverse".