Stiri

Oligarhi ruşi şi companii sancţionate se numără printre lobbyştii de la COP27 (The Guardian)

4
min
15/11/2022

Discuţiile COP27 asupra climei au fost în mare parte de dezbateri despre modul în care lumea ar trebui să se adapteze la deficitul de gaze ruseşti.

Oligarhi ruşi şi directori din mai multe companii aflate sub sancţiuni internaţionale se numără printre lobbyştii care participă în prezent la COP27, la Sharm el-Sheikh, relatează The Guardian.

Printre cei care participă la discuţiile esenţiale privind schimbările climatice se numără miliardarul şi fostul magnat al aluminiului Oleg Deripaska, care se află sub sancţiunile Marii Britanii, şi miliardarul Andrei Melnicenko, fostul şef al companiei ruse de îngrăşăminte EuroChem, care a fost vizat de sancţiuni individuale de către Uniunea Europeană pe care le-a contestat, numindu-le „absurde şi fără sens”.

Oligarhii ruși, lobbyștii de la COP27

Gazprom a trimis şase delegaţi la discuţii, alături de directorul general al Sberbank. Ambele companii sunt sub sancţiuni ale SUA şi ale UE. De asemenea, sunt prezenţi reprezentanţi ai companiei petroliere Lukoil, companiei miniere Severstal şi Magnitogorsk Iron and Steel Works, toate fiind vizate de sancţiunile SUA.

Compania de petrol şi gaze Tatneft, sancţionată în prezent de UE, a trimis trei lobbyşti la discuţiile climatice, potrivit datelor compilate de organizaţiile Corporate Accountability, Global Witness şi Corporate Europe Observatory. Delegaţia rusă include companiile metalurgice Severstal şi NLMK Group, parte a unei industrii care s-a confruntat cu sancţiuni din partea UE.

Discuţiile COP27 asupra climei au fost în mare parte de dezbateri despre modul în care lumea ar trebui să se adapteze la deficitul de gaze ruseşti. Aceasta urmează lunilor de temeri în Europa în legătură cu penuria de energie care decurge din decizia Moscovei de a opri brusc livrările de gaz către Europa, ca răspuns la sancţiunile internaţionale după invaza din Ucraina.

Sursa Foto: Facebook/ William Samoei Ruto