Stiri

O tonă de gunoaie îngropate descoperite la Cernica, lângă București

7
min
29/6/2022

Deșeurile au fost aduse ilegal din Germania, Austria și Marea Britanie.

Importul de deșeuri rămâne una dintre afacerile profitabile în România. La câțiva kilometri de București, pe un teren din comuna Cernica a fost îngropată o tonă de gunoaie aduse din străinătate. Terenul plin de ambalaje scrise în germană și engleză a fost descoperit de un activist de mediu și de două jurnaliste din Germania.

„Sunt etichete și ambalaje cu identificări clare ale provenienței mărfurilor. Am găsit chiar și documente de expediție între societățile din țările respective, însă este foarte clar că au o legătură cu o societate românească, ce intermediază astfel de activități”, spune unul dintre cei care au descoperit deșeurile ilegale.

Obiecte din plastic îngrămădite în saci albi mari, medicamente expirate și materiale de construcție zac pe un teren de la marginea Autostrăzii Soarelui. Locul a fost depistat de un activist de mediu și de două jurnaliste din Germania.

Citește și: ANALIZĂ Cum ne deplasăm pentru a nu mai alimenta schimbările climatice

„În Germania, la ora asta, e o presiune publică destul  de mare în legătură cu exporturile ilegale de deșeuri dinspre Germania către România. Efectiv noi stăm pe un munte de gunoi. Ulterior se vine cu așa-numitele deșeuri vegetale”, explică Bogdan Țucmeanu - fondatorul Asociației pentru Natură și Protejarea Mediului.

Citește și: Milioane de lei pentru pistele de bicicliști

„E atât de mult gunoi, iar mirosul este atât de respingător! Ceea ce m-a șocat cel mai mult este faptul că în mare parte este gunoi german, se pare”, spune Julianne Rummel, jurnalistă la Radiodifuziunea Bavareză. 

„Aparent, numerele, banii implicați, sunt sume foarte mari. Cred că după droguri și traficul de ființe umane este una dintre afacerile ilegale cele mai profitabile. Sunt afaceri mari, dar este foarte greu de mers pe urma lor”, adaugă Hanna Resch, colega ei.

Sursa foto: Wikimedia Commons