Stiri

Studiu. Poluarea cu plastic crește aciditatea oceanelor

3
min
14/11/2020

Aciditatea oceanelor duce la albirea coralilor și creșterea nivelurilor de carbon, care accelerează criza climatică.

În cadrul unui nou studiu, publicat în ziarul Marine Pollution Bulletin, mai mulți oameni de știință internaționali au concluzionat că poluarea cu plastic, în special cu sticle din plastic de unică folosință, colectează bacterii și microorganisme dăunătoare, care devin medii bogate în dioxid de carbon.

Nivelurile crescute de CO2 în oceanele lumii reprezintă cauza albirii coralilor și accelerarea crizei climatice. Marea Barieră de Corali, de exemplu, cea mai mare rețea de corali din lume, este acum 50% albită.

De asemenea, studiul a constatat că bacteriile benefice, o parte importantă a ciclului carbonului, au fost afectate negativ.

Sticlele din plastic aruncate au devenit ceva obișnuit în oceanele noastre și ne așteptam să le vedem colonizate de diferite tipuri de bacterii”, a declarat dr. Ben Harvey, profesor asistent la Centrul de cercetare marină Shimoda de la Universitatea din Tsukuba și autor al studiului. „A fost surprinzător să vedem amploarea acestei schimbări și modul în care nivelurile crescute au afectat speciile în mod diferit. Să vezi speciile benefice cum se diminuează, în timp ce speciile dăunătoare prosperă, este un motiv de îngrijorare pentru prezent și pentru viitor.”

În plus față de înălbirea coralilor, acidificarea oceanelor este adesea un factor determinant în pierderea biodiversității și, astfel, rețelele alimentare perturbate amenință speciile.

Până la 13 milioane de tone de materiale plastice de pe uscat ajung în ocean în fiecare an și s-a demonstrat că afectează toate tipurile și dimensiunile speciilor marine”, a declarat autorul principal al studiului Jason Hall-Spencer, profesor de biologie marină Universitatea din Plymouth.

Fără recife de corali, populația de stelede mare, arici și țestoase de mare se micșorează, de exemplu. În plus, acidificarea poate provoca erodarea solzilor și a dinților rechinilor și ducela limitarea surselor de hrană pentru balene.