Stiri

STUDIU Fără scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, este posibilă o extincție în masă în oceane

4
min
2/5/2022

În lipsa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, speciile care trăiesc în oceane ar putea dispărea până în anul 2300.

Efectul va fi similar unei extincții în masă similară cu un fenomen asemănător petrecut acum 250 de milioane de ani.

Totuși, mai mulți cercetători, citați de AFP, afirmă că.o stopare a  încălzirii la o temperatură cu 2°C peste cea înregistrată în era preindustrială ar evita un astfel de scenariu catastrofal.

Oamenii de știință au folosit modele pentru a analiza legătura dintre încălzirea globală, scăderea cantității de oxigen din apă și cantitatea de O2 necesară pentru supraviețuirea speciilor.

Scenariile care studiază o posibilă extincție în oceane sunt foarte complexe și au fost destul de rar formulate de cercetători până în prezent.

Însă concluziile cercetărilor efectuate până acum sunt alarmante: dacă emisiile de gaze cu efect de seră  continuă să crească, oceanele ar putea suferi o extincție în masă până în anul 2300, asemănătoare cu cea petrecută în Permian.

Animalele de la Poluri ar putea dispărea

Un astfel de eveniment ar afecta biodiversitatea marină care s-ar reduce la valori alarmante. Cauza ar fi combinația dintre creșterea temperaturilor și scăderea nivelului de oxigen din oceane. Pe de altă parte, un astfel de fenomen se petrece și în zilele noastre.

În cazul unei astfel de evoluții, oceanele de la Tropice ar putea pierde fi cele mai afectate, cu cele mai multe specii care ar dispărea. În plus, multe dintre animalele care trăiesc aici ar fi obligate să plece în alte regiuni pentru a supraviețui.

Citește și: Garda de Mediu: 1.040 de transporturi, verificate în acest an. Deşeuri oprite la intrarea în ţară, sesizări penale şi amenzi

Speciile care trăiesc în zonele polare ar dispărea în masă, pentru că nu ar avea unde să migreze.

Totuși, studiul spune că probabilitatea unei extincții s-ar reduce cu 70% dacă încălzirea globală ar putea fi oprită la temperaturi cu maximum 2°C peste valorile înregistrate în epoca pre-industrială. Un astfel de scenariu este sinonim, practic, cu o evitare a exticției în masă.

Oamenii de știință sunt rezervați

În textul Acordului de la Paris, obiectivul stabilit pentru limitarea fenomenului de încălzire globală este sub valoarea de 2°C la care face referire studiul actual, valoarea luată în calcul fiind de +1,5°C.

Experții ONU în domeniul climei sunt însă rezervați în privința acestui obiectiv pe care îl consideră pur și simplu "inaccesibil" dacă luăm în calcul actualul grad de implicare al țărilor pentru reducerea poluării.

Citește și: România a închiriat de la bulgari avioane care aduc ploaia

"Deoarece extincțiile marine nu au progresat la fel de mult ca cele de pe uscat, societatea noastră are timp să întoarcă soarta în favoarea vieții din oceane", spun cercetătorii într-un articol de comentarii care însoțește studiul.

"Unde anume se situează viitorul nostru între cel mai bun și cel mai rău scenariu va fi determinat de alegerile societale făcute", au încheiat oamenii de știință.

Sursa foto: DSD/ Pexels