Stiri

Țestoasele marine, prea lente pentru a se adapta la încălzirea rapidă a planetei. Două specii, pericol critic de dispariție

6
min
10/2/2023

Șase din șapte specii, pe lista roșie.

Ameninţate de braconaj, poluare şi distrugerea habitatelor, broaştele ţestoase marine sunt afectate de acum înainte şi de schimbările climatice în cadrul procesului lor de reproducere. În faţa acestui fenomen, ele pot încerca să se adapteze, însă oamenii de ştiinţă se îndoiesc serios că acest lucru va fi suficient pentru a le asigura supravieţuirea, informează AFP.

Șase din șapte specii, pe lista roșie

Potrivit unui studiu publicat miercuri de The Royal Society Open Science şi coordonat de un cercetător de la Universitatea Deakin din Australia, creşterea temperaturii oceanelor periclitează supravieţuirea ţestoaselor marine prin încălzirea zonelor de cuibărit, situate pe plaje din lumea întreagă.

Dintre cele şapte specii de ţestoase marine existente, şase figurează deja pe Lista Roşie a Speciilor Ameninţate, publicată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), din care două - caretul şi ţestoasa Kemp - sunt în pericol critic de dispariţie.

Ţestoasele sunt mai ameninţate decât alte specii, precum păsările şi fluturii, deoarece au un ciclu de reproducere mai lung şi au nevoie de mai mult timp pentru a se adapta în faţa schimbărilor.

Astfel, plajele pe care ele vin pentru a depune ouă - care, potrivit unui ciclu imuabil, sunt aceleaşi zone unde s-au născut - sunt tot mai degradate de creşterea nivelului mării sau de eroziune, precum şi de modificările climatice, un fenomen ce duce la încălzirea nisipului în care aceste reptile îşi depun ouăle.

Iar acest detaliu nu este lipsit de consecinţe pentru supravieţuirea pe termen lung a speciei.

Sexul țestoaselor depinde de temperatură

Într-adevăr, determinarea sexului viitoarelor ţestoase depinde nu de cromozomi, ci de temperaturile existente în perioada de incubaţie: cu cât este mai cald, cu atât vor exista mai multe femele.

Un studiu precedent realizat pe ţestoase verzi în 2019 a arătat că între 76% şi 93% dintre ţestoase vor fi femele până în anul 2100, un fenomen care va afecta serios posibilitatea găsirii unui partener pentru a se reproduce. Fără a se mai ţine cont şi de riscurile privind eşecul incubaţiei, care vor creşte odată cu creşterea temperaturilor.

Studiul publicat miercuri, care se bazează pe modele de previziune computerizată, a examinat scenariul în care ţestoasele marine ar putea să îşi deplaseze perioada de reproducere spre perioade mai răcoroase ale anului, pentru a scădea astfel temperatura din cuiburi.

Mai poți citi: Via Transilvanica pune probleme mari de mediu autorităților: 60% din traseu trece prin pădurile României

Din cele 58 de zone de cuibărit studiate în lumea întreagă, cercetătorii au descoperit că o astfel de adaptare nu ar atenua creşterea temperaturii decât în 55% dintre cazuri. Iar acest lucru va fi posibil doar dacă încălzirea climatică va fi limitată la +1,5 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol, un scenariu pe care mulţi oameni de ştiinţă îl consideră de acum puţin realist.

Potrivit autorului principal al studiului, Jacques-Olivier Laloe, aceste descoperiri evidenţiază posibilitatea "cu adevărat îngrijorătoare" ca mai multe extincţii locale să aibă loc, mai ales pentru ţestoasele marine care trăiesc în jurul Ecuatorului, unde temperaturile variază mai puţin şi unde apariţia mai precoce a puilor nu ar avea un efect prea mare.

"În realitate, este probabil ca ţestoasele marine să dispună de mai puţine posibilităţi de adaptare la schimbările climatice" decât sugerează acest studiu, care este "mai degrabă unul optimist", a adăugat coordonatorul cercetării.

Foto: Facebook/Deakin University