Stiri

Singura girafă albă din lume, monitorizată prin GPS pentru a fi protejată de braconieri

2
min
18/11/2020

Braconierii i-au ucis masculului partenera și puiul, ambii albi, în luna martie.

Singura girafă albă din lume, un mascul, se află în rezervația comunitară Ishaqbini Hirola Conservancy, în orașul Garissa, din Kenia. Animalul prezintă o trăsătură genetică rară numită leucism, care provoacă pierderea parțială a pigmentării. Familia masculului, o femelă și un pui de șapte luni, tot albi, a fost ucisă în luna martie de braconieri, iar carcasele animalelor au fost abandonate.

Pentru a proteja acest ultim exemplar alb, autoritățile pentru protecția faunei sălbatice din Kenya i-au montat pe un corn un dispozitiv GPS care va oferi date în timp real cu privire la locul în care se află animalul.

Zona de pășunat a girafelor a fost binecuvântată cu ploi bune de curând, iar vegetația abundentă este de bun augur pentru viitorul masculului alb”, a transmis Mohammed Ahmednoor, managerul rezervației comunitare.

Printre animalele care trăiesc în această rezervație se numără exemplare de Giraffa reticulata, specie pe cale de dispariție, dar și antilope hirola, a căror populație actuală din sălbăticie este estimată la 450 de indivizi. Primele girafe albe au fost văzute în Kenya în martie 2016, la doar două luni după ce au fost semnalate în țara vecină, Tanzania. În jur de 40% din populația de girafe a dispărut în ultimii 30 de ani, ca urmare a braconajului și a comerțului de vietăți sălbatice, potrivit Africa Wildlife Foundation. Girafele sunt pe lista roșie a speciilor vulnerabile a The International Union for Conservation of Nature's, cu o populație estimată la 68.293 de exemplare la nivel global.