Stiri

„O oportunitate ratată”. Industria în care numărul locurilor de muncă depășește numărul angajaților calificați

7
min
23/12/2022

Ryan Roslansky, CEO la LinkedIn, spune că ponderea talentelor verzi a crescut de la 9,6% în 2015, la 13,3% în 2021, înregistrând o rată de creștere de 38,5%.

În timp ce anunțurile de locuri de muncă unde sunt necesare competențe ecologice au crescut cu 8% anual în ultimii cinci ani, numărul talentelor ecologice a crescut cu aproximativ 6% în aceeași perioadă, potrivit unui raport care arată că oportunitățile în sustenabilitate și mediu depășesc numărul candidaților calificați.

Statisticile semnalează o „oportunitate semnificativă ratată, pentru planetă și pentru angajați”, o oportunitate pe care putem începe să o urmărim chiar acum, conform Raportului Global de Competențe Verzi pentru 2022 (Global Green Skills Report 2022) al platformei profesionale online LinkedIn.

„În urma pandemiei, lumea este martoră la o transformare istorică a modului în care oamenii lucrează, de ce lucrează și unde lucrează. În mijlocul acestei ‘Mari Remanieri’, ne confruntăm cu o nevoie urgentă de a face tranziția societății noastre la o economie verde pentru a aborda amenințarea schimbărilor climatice”, a spus Ryan Roslansky, CEO la LinkedIn.

Raportul care îl citează subliniază că abilitățile ecologice trebuie să crească în fiecare sector și țară pentru a atinge forța de muncă necesară obiectivelor climatice.

Roslansky a spus că ponderea talentelor verzi a crescut de la 9,6% în 2015, la 13,3% în 2021, înregistrând o rată de creștere de 38,5%.

În ultimul an, aproximativ 10% din anunțurile de locuri de muncă vacante au cerut în mod explicit cel puțin o abilitate ecologică.

În 2019, rata de angajare ecologică a depășit rata generală de angajare în majoritatea economiilor lumii, ceea ce arată că, la nivel global, angajații verzi au beneficiat de oportunități mai mult decât cei non-verzi.

Cu toate acestea, locurile de muncă ecologice au reprezentat doar 10% din angajări în 2021, în timp ce cele non-verzi au reprezentat 50% din angajări. Mai mult, ponderea angajărilor cu scopul ecologizării a stagnat sau chiar a scăzut, în timp ce ponderea locurilor de muncă non-verzi a fost în continuă creștere.

Una dintre problemele identificate de analiza LinkedIn este lipsa dotării angajaților cu competențele ecologice de care piața muncii are nevoie. Totodată, raportul a identificat o discrepanță în ceea ce privește genul angajaților pe poziții ecologice – diferență care „nu s-a îmbunătățit din 2015”. La nivel global, în 2021 încă existau doar 62 de femei pentru fiecare 100 de bărbați considerați „talent verde”.

Roslansky preconizează însă că viitorul este verde.

„Ne așteptăm să vedem milioane de noi locuri de muncă create la nivel global în următorul deceniu, determinate de noile politici și angajamente climatice. De exemplu, în ultimii cinci ani, numărul locurilor de muncă axate pe resurse regenerabile și mediu în SUA a crescut cu 237%, în contrast puternic cu creșterea de 19% a locurilor de muncă din petrol și gaze. În acest ritm, sectorul resurselor regenerabile și al mediului îl va depăși pe cel al petrolului și gazelor în privința totalului locurilor de muncă pe platforma noastră până în 2023”, a mai spus Roslansky.

Sursa foto: PxHere