Stiri

Planul lui Biden de a produce hidrogen verde are o problemă: lipsa apei

5
min
6/7/2023

Agenda climatică a administrației preşedintelui SUA Joe Biden se confruntă cu o provocare în ceea ce priveşte lansarea mai multor fabrici de hidrogen curat: seceta cauzată chiar de schimbările climatice pe care o astfel de unitate le-ar combate.

Hidrogenul este un combustibil cu emisii scăzute produs prin electroliza apei, care poate ajuta la decarbonizarea industriilor cu emisii mari şi a transporturilor.

Unul dintre hub-urile care l-ar putea produce a fost propus în Corpus Christi, Texas, o zonă care este însă predispusă la secetă. O astfel de fabrică ar necesita instalaţii de desalinizare a apei, care consumă multă energie, sunt costisitoare şi ar putea dăuna mediului, potrivit Reuters. Mai mult, hub-ul ar necesita acces la milioane de galoane de apă, însă Corpus Christi se confruntă cu seceta de mai mulţi ani.

Locaţia ar putea primi până la un miliard de dolari sub legea lui Biden pentru investiţii în locuri de muncă şi infrastructură din 2021. Oficialii spun că pot furniza apa necesară prin construirea unei uzine de desalinizare a apei de mare, însă unii localnici şi grupurile de mediu se opun desalinizării.

„Nu are sens să creăm o pretinsă sursă de energie curată care, la rândul său, distruge un întreg ecosistem, amenință alte industrii care se bazează pe un sistem de apă sănătos și pune la risc aprovizionarea cu apă pentru localnici”, a transmis Alianța de Coastă pentru Protecția Mediului, un grup de activişti din Corpus Christi, într-o scrisoare către secretarul american pentru energie Jennifer Granholm.

Reuters a intervievat șase cercetători care studiază hidrogenul ca energie verde și a avut acces exclusiv la o analiză a companiei de consultanță Rystad Energy, care a arătat că viziunea administrației Biden despre hidrogenul cu emisii scăzute de carbon se poate confrunta cu o provocare care este ea însăși exacerbată de schimbările climatice: deficitul de apă.

Producerea hidrogenului necesită cantități enorme de apă dulce într-o lume din ce în ce mai afectată de secetă cauzată de probleme climatice.

Nouă dintre cele 33 de proiecte de pe lista Departamentului de Energie al SUA pentru hub-uri de hidrogen sunt în regiuni cu probleme mari în ceea ce priveşte disponibilitatea apei, potrivit datelor Rystad.

Aceste locații includ California de Sud, Colorado, Kansas și New Mexico și Texas.

La nivel global, problemele sunt şi mai mari: peste 70% din proiectele propuse de hidrogen verde se află în regiuni care sunt afectate de stres hidric, cum ar fi Orientul Mijlociu.

Minh Khoi Le, analist de energie regenerabilă la Rystad, a adăugat că acest lucru ar crea o cerere mai mare pentru instalații de desalinizare.

Administrația Biden oferă credit fiscale de până la 100 de miliarde de dolari pentru companii și subvenții de până la şapte miliarde de dolari pentru regiuni, pentru a construi centre de hidrogen care să ajute la atingerea obiectivului de a produce 50 de milioane de tone metrice de combustibil cu hidrogen curat până în 2050.

Foto: Freepik