Stiri

Septembrie 2020, cea mai caldă lună septembrie înregistrată în perioada modernă

4
min
8/10/2020

Temperaturile ridicate au favorizat izbucnirea unor incendii violente.

La nivel mondial, septembrie 2020 a fost cu 0,05 grade Celsius peste septembrie 2019, până atunci cea mai caldă lună septembrie înregistrată vreodată”, potrivit serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus. Septembrie 2020 a fost și cu 0,63 grade Celsius peste media temperaturilor înregistrate în lunile septembrie din perioada 1981-2020. Temperaturile din ultima lună au fost deosebit de mari în Siberia, continuând astfel un val de căldură care a început să se manifeste în primăvară și a favorizat izbucnirea unor incendii spectaculoase. Căldura a fost mai mare decât valorile normale și deasupra Oceanului Arctic în ansamblul său, precizează experții de la Copernicus, care reamintesc că banchiza pe timpul verii din Arctica s-a topit în acest an atât de mult încât a ocupat locul al doilea în clasamentul celor mai mici suprafețe înghețate arctice înregistrate vreodată în sezonul estival (după vara anului 2012).

Și America de Nord a avut o lună septembrie deosebit de caldă, cu o temperatură de 49 de grade Celsius înregistrată la începutul lunii în comitatul Los Angeles, aflat în statul California, devastat de incendii.

Aproape de limita impusă de Acordul de la Paris

Perioada cuprinsă între octombrie 2019 şi septembrie 2020 a avut o temperatură medie cu 1,28 grade Celsius peste temperaturile medii din era preindustrială. În contextul în care ultimii cinci ani au fost deja cei mai calzi înregistrați vreodată în perioada modernă, cifra anunțată apropie periculos de mult planeta Terra de plafonul fixat prin Acordul pentru climă de la Paris. Acest pact, semnat în 2015 de circa 200 de state care s-au angajat să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră, vizează limitarea creșterii temperaturii globale cu cel mult 1,5 grade Celsius - sau în cel mai rău caz cu cel mult 2 grade Celsius - în raport cu era preindustrială pentru a limita impactul devastator al furtunilor, secetelor și valurilor de caniculă.