Stiri

Seceta pe timpul verii este de 20 de ori mai probabilă din cauza schimbărilor climatice

5
min
12/10/2022

China a avut cea mai uscată vară din ultimii 60 de ani, făcând ca faimosul său râu Yangtze să aibă jumătate din lățimea sa normală.

Seceta pe timpul verii s-a extins pe trei continente în acest an, uscând mari părți din Europa, Statele Unite și China; a fost de 20 de ori mai probabilă din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui nou studiu.

Seceta pe timpul verii a secat râuri importante, a distrus culturile, a declanșat incendii, a amenințat speciile acvatice și a dus la restricții de apă în Europa. A lovit locuri deja afectate de uscare din SUA, precum Vestul, dar și locuri unde seceta este mai rară, precum Nord-Estul.

De asemenea, China a avut cea mai uscată vară din ultimii 60 de ani, făcând ca faimosul său râu Yangtze să aibă jumătate din lățimea sa normală.

Se va întâmpla mult mai des odată cu încălzirea globală

Cercetătorii de la World Weather Attribution, un grup de oameni de știință din întreaga lume care studiază legătura dintre vremea extremă și schimbările climatice, spun că acest tip de secetă s-ar întâmpla doar o dată la 400 de ani în emisfera nordică dacă nu ar fi cauzat de schimbările climatice cauzate de om.

Acum se așteaptă ca aceste condiții să se repete la fiecare 20 de ani, având în vedere cât de mult s-a încălzit clima, scrie Phys.org.

Dezastrele ecologice, cum ar fi seceta la scară largă și apoi inundațiile masive din Pakistan, sunt „amprentele schimbărilor climatice”, a spus Maarten van Aalst, climatolog la Universitatea Columbia și coautor al studiului.

„Efectele sunt foarte clare pentru oameni și lovesc puternic nu doar în țările sărace, cum ar fi Pakistanul… ci și în unele dintre cele mai bogate părți ale lumii, precum vestul Europei Centrale”, a spus el.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ European Drought Observatory