Stiri

Sector 2: ASAP - Campanie de colectare separată a deşeurilor în şcoli

7
min
16/9/2022

Proiectul este cofinanţat de Primăria Sectorului 2. Edilul Radu Mihaiu a subliniat importanţa implicării şcolilor în acest proiect.

Fundaţia The Institute a demarat o campanie de colectare separată a deşeurilor în şcolile din Sectorul 2 prin programul "Armata Selectării Atente a Plasticului" (ASAP), informează Agerpres.

Andrei Borţun, CEO al Fundaţiei The Institute, a declarat, joi, la o conferinţă de presă, că iniţiativa presupune, printre altele, un concurs, "Start joc", prin care elevii sunt încurajaţi să colecteze separat deşeuri. El a anunţat că şcoala câştigătoare va fi dotată cu panouri fotovoltaice şi infrastructura necesară din spatele acestui sistem.

Proiectul este cofinanţat de Primăria Sectorului 2. Edilul Radu Mihaiu a subliniat importanţa implicării şcolilor în acest proiect.

Mihaiu: Nu suntem obișnuiți să selectăm deșeuri

"Suntem o societate care nu este obişnuită să selecteze deşeurile, pentru că, până acum 100 de ani, nu existau deşeuri care să nu se elimine în mod natural prin biodegradare. (...) Şcolile învaţă copiii, care se duc acasă şi îi învaţă pe părinţi, vorbesc cu alţi prieteni şi creează nişte reţele în societate prin care această nevoie, care este reală, dar greu de priceput, este conştientizată şi generează şi comportamente suplimentare", a punctat Radu Mihaiu.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Potrivit reprezentanţilor Fundaţiei The Institute, ASAP îşi propune să vizeze cel puţin 52 de unităţi de învăţământ, colectarea a peste 10 tone de deşeuri reciclabile, educarea a peste 35.000 de elevi, conştientizarea acestora cu privire la tema reciclării şi informarea a peste 100.000 de persoane din rândul publicului general despre proiect.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Până în prezent, patru sectoare al Capitalei şi 23 de oraşe şi reşedinţe de judeţ au aderat la misiunea ASAP şi, prin intermediul autorităţilor locale şi al inspectoratelor şcolare, susţin unităţile de învăţământ de pe raza teritoriului pe care îl au în administrare să implementeze o infrastructură funcţională de colectare separată şi de reciclare a plasticului.

Programul ASAP este activ în: Constanţa, Braşov, Iaşi, Brăila, Alba Iulia, Sibiu, Arad, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Bistriţa, Târgovişte, Târgu Mureş, Slobozia, Bacău, Deva, Ploieşti, Giurgiu, Tulcea, Baia Mare, Piatra Neamţ, Buzău, Măgurele şi în sectoarele 1, 2, 3 şi 6.

Peste 550.000 de elevi din aproape 1.000 de instituţii de învăţământ din oraşele care s-au alăturat iniţiativei contribuie la o lume fără plastic.