Stiri

Cu cât aerul este mai poluat, cu atât sunt șanse mai mari ca angajații să-și comande mâncare la birou

3
min
26/10/2020

Un studiu realizat în China a arătat legătura dintre aerul poluat, livrarea mâncării și generarea deșeurilor de plastic.

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au analizat alegerile alimentare a 251 de angajați, care lucrau la birou, pentru 11 zile lucrătoare, în orașe din China cunoscute pentru smogul care se formează regulat. De asemenea, au analizat date ale unei platforme de livrat mâncarea, cu 350.000 de utilizatori. Comparând aceste date cu nivelurile de poluare din timpul pauzelor de prânz, oamenii de știință au concluzionat că existau cu 43% mai multe șanse ca angajații să comande mâncare la birou atunci când nivelul de poluare cu PM2,5 era de 100 μg/m³. La acel nivel, smogul era vizibil. Prin contrast, persoanele care erau acasă, de exemplu, aveau cu doar 7,2% mai multe șanse să comande mâncare. Limita considerată sigură pentru sănătatea umană, prevăzută de Statele Unite, este de 35 μg/m³.

Văzând poluarea de afară, un angajat care lucrează la birou poate evita expunerea la prânz doar comandând mâncare”, a explicat cercetătorul Chu Junhong.

În a doua parte a studiului, angajații și-au fotografiat mesele de prânz. Din aceste date, oamenii de știință au concluzionat că mesele erau livrate, de cele mai multe ori, în ambalaje de plastic. Astfel, o masă livrată avea în medie 2,8 recipiente sau ustensile de unică folosință, adică aproximativ 54 de grame de plastic. Prin comparație, servirea mesei la restaurant generează doar 6,6 grame de plastic.

Potrivit cercetătorilor, dacă toată China ar fi expusă la niveluri de poluare de 100 μg/m³ PM2,5, așa cum se întâmplă deseori în Beijing, 2,5 milioane de mese ar fi livrate în plus în fiecare zi, creând în total cinci milioane de deșeuri de plastic, constând în special în caserole și pungi.

Aceste concluzii, au transmis oamenii de știință, se pot aplica și altor orașe din țări în curs de dezvoltare, cum ar fi Bangladesh, India, Indonezia și Vietnam.