Solutii

S-a lansat primul hub destinat pădurilor virgine din România

6
min
10/5/2022

Până acum, WWF a evaluat în România peste 600.000 ha de pădure și a identificat circa 53.000 ha de păduri virgine.

WWF România a lansat primul site dedicat pădurilor virgine din România, care funcționează ca un hub ce include știri despre procesul de identificare a acestora, o hartă interactivă, publicații digitale educative, date istorice și răspunsuri la cele mai presante întrebări din domeniu.

România a inclus până acum peste 70.000 ha de păduri în Catalogul Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, singurul instrument de evidență a acestora care le asigură protecție strictă. Practic, o pădure este recunoscută ca virgină sau cvasivirgină doar dacă este inclusă în Catalog.

Citește și: Comisia Europeană cere României penalități de peste 33.000 €/zi pentru că nu a închis gropile ilegale de gunoi

Există astfel o evidență clară a acestora, eliminându-se riscul unor intervenții silvice în pădurile incluse în Catalogul Național. Pentru aceste suprafețe, proiectanții nu vor putea propune lucrări silvice și administratorii silvici vor implementa doar management de nonintervenție.

Citește și: ANALIZA KEYSFIN Cifra de afaceri a firmelor de reciclare din România ar putea ajunge la 13 miliarde de lei

WWF este cel care a adus în atenția publică conceptul de păduri virgine/cvasivirgine și nevoia de protejare strictă a acestora. A promovat ideea Catalogului în România și am contribuit la elaborarea cadrului legislativ care stabilește criteriile și indicatorii de identificare a acestor păduri.

Până acum, WWF a evaluat peste 600.000 ha de pădure și a identificat circa 53.000 ha de păduri virgine și cavsivirgine. Numai săptămâna trecută a inclus în Catalog încă 490 ha de păduri din județul Suceava și are în procedură de analiză încă 5.000 ha.

Sursa foto: Flickr