Solutii

Creștere și tendințe în domeniul energiei regenerabile

3
min
2/5/2022

La începutul lunii decembrie, Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a lansat raportul Renewables 2021, care include analize și prognoze până în 2026.

Raportul oferă o perspectivă importantă asupra stării energiei regenerabile, a creșterii acesteia și a rolului său în tranziția către o economie cu zero emisii de carbon net. De asemenea, raportul abordează unele dintre provocările cheie cu care se confruntă industria mondială. În cele din urmă, raportul explorează tendințele care câștigă teren în acest spațiu vital, precum și contextele în care operează sursele regenerabile.

Pentru organizațiile care se confruntă cu nevoia de sustenabilitate în afaceri, raportul IEA oferă o abordare vitală asupra viitorului securității și producției energetice.

O eră a noii creșteri

Construit în urma Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) din 2021, raportul AIE evidențiază efectul probabil al unui sprijin politic mai mare și al țintelor mai ambițioase stabilite în cadrul conferinței.

La nivel global, se preconizează că energia regenerabilă va crește cu peste 60% până în 2026, determinată de creșterea puternică din China, Europa, Statele Unite și India. Cea mai mare parte a noii generații este probabil să provină din tehnologia solară fotovoltaică, care reprezintă deja producția majoritară, urmată de energia eoliană și hidroelectrică. De asemenea, după câțiva ani de întrerupere a lanțurilor de aprovizionare, se așteaptă, de asemenea, ca cererea de biocombustibili să crească exponențial, pe măsură ce revine de la minimele din perioada pandemiei.

Faceți față noilor provocări

În timp ce raportul prognozează o creștere record pentru multe surse regenerabile, el indică, de asemenea, provocările cu care se confruntă aceste sectoare.

Creșterea costurilor cu mărfurile, energia și transportul maritim au potențialul de a împiedica producția și instalarea de soluții de energie regenerabilă, în timp ce practicile comerciale restrictive aduc o mai mare incertitudine pentru investițiile din surse regenerabile. Cu toate acestea, aceste provocări sunt oarecum compensate de creșterea prețului gazelor naturale și cărbunelui; prețul relativ fix al energiei regenerabile oferind o alternativă stabilă la capriciile fluctuațiilor de preț pentru petrol, gaze și cărbune, ne menționează getsmarter.com

Alte provocări cu care se confruntă lansarea eficientă a energiei regenerabile includ problemele legate de autorizarea și integrarea în rețea, care împiedică capacitatea de a implementa noi soluții rapide. În economiile în curs de dezvoltare, lipsa disponibilității rețelei și încrederea scăzută a investitorilo,r au ca rezultat rate de finanțare mai mari, care fac sursele regenerabile mai puțin atractive. În cele din urmă, acceptarea socială a energiei regenerabile rămâne o barieră importantă în calea creșterii, întrucât considerentele politice duc la întârzierea sau anularea proiectelor planificate.

Noi tendințe de urmărit

În timp ce presiunile crescătoare ale prețurilor continuă să influențeze piața energiei regenerabile, aceste soluții vor rămâne competitive din punct de vedere al costurilor și în viitor. Această tendință este ajutată în mare măsură de cheltuielile guvernamentale și de stimulente axate pe proiecte de energie curată, în special ca urmare a recesiunii economice precipitate de pandemia COVID-19.

De asemenea, sursele regenerabile vor face progrese în decarbonizarea mai multor sectoare: producția de hidrogen din surse regenerabile promite să conducă la creșterea capacității energiei eoliene și solare, în timp ce combustibilii biojet vor avea, de asemenea, o extindere rapidă, în cazul în care vor avea loc discuții politice între principalii jucători cheie din piață.

În cele din urmă, deși provocările rămân, tendințele predominante indică un viitor în care energia regenerabilă oferă impulsul pentru o nouă eră a durabilității.