Life Style

Românii pot participa la un studiu despre risipa alimentară din gospodării

5
min
8/7/2020

Studiul, care se desfășoară în România, Macedonia de Nord și Republica Moldova, își propune să implice peste un milion de respondenți.

În Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi, din care 5 milioane de tone provin din România (care se află pe locul nouă în clasament, după Macedonia). Astfel, cercetători din patru universități din România, Macedonia de Nord și Republica Moldova au demarat o amplă anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare și și-au propus să implice peste un milion de respondenți. Studiul, condus de cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină veterinară din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Sainte Cyrille et Méthode din Skopje, este primul de această amploare desfășurat concomitent în mai multe țări din regiunea Europa Centrală și de Est. Acesta răspunde unei nevoi urgente de cunoaștere a fenomenului în contextul în care, la nivelul Republicii Moldova, nu există nici o cercetare pe această temă, iar în România și Macedonia sunt insuficiente și nu includ actori din întreg lanțul agro-alimentar.

Cercetarea cantitativă adresată consumatorilor va fi completată de o cercetare calitativă ce va viza și alți actori implicați în filiera agro-alimentară: producători, procesatori și comercianți. Rezultatele vor fi valorificate la nivel de societate civilă și de autorități, dar și transpuse în acțiuni concrete de sensibilizare a tuturor actorilor implicați prin campanii de influențare a comportamentului de consum (organizarea de conferințe, mese rotunde, ateliere participative șamd).  

Criza sanitară actuală a demonstrat încă o dată importanța asigurării suveranității alimentare de către fiecare stat și a adaptării tuturor actorilor implicați la o astfel de situație, prin găsirea unor soluții inovative. În acest context, reducerea risipei alimentare reprezintă un obiectiv prioritar. Cercetarea vizează să evalueze situația actuală cu privire la lupta împotriva risipei alimentare din cele trei țari – România, Macedonia de Nord și Republica Moldova și să propună acțiuni concrete care să amelioreze situația din prezent”, a transmis Profesor dr. Cristina Bianca Pocol, coordonator de proiect, de la USAMV Cluj Napoca.

Acțiunea este derulată în parteneriat cu Food Waste Combat, una dintre cele mai active organizații non-guvernamentale din România care are drept scop sensibilizarea și reducerea risipei alimentare în România. Activitățile sunt parte integrantă a proiectului ACTIF « Zéro Gaspillage – pour une production et une consommation responsables en ECO » (Zero risipă, pentru o producție și un consum responsabil în Europa centrală și orientală) și este finanțat de Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale. Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) este cea mai importantă rețea universitară din lume cu peste 1.000 de unități membre din 118 țări și 59 de locații răspândite pe cinci continente. Operator expert în cercetarea și cunoașterea francofoniei, creat în urmă cu aproape 60 de ani, AUF intervine în mai multe domenii precum formare, cercetare, digital, guvernanță universitară, antreprenoriat și integrarea studenților pe piața muncii a studenților și dezvoltare durabilă.

Chestionarul cercetării poate fi complet aici.