Stiri

Românii pot fi amendați dacă nu respectă legea picnicului

2
min
6/7/2023

Legea promulgată în anul 2012, poate avea repercursiuni nedorite dacă nu este respectată de cei care petrec de 1 mai.

Există de peste 10 ani o lege a picnicurilor care prevede faptul că este permisă organizarea grătarelor și picnicurilor numai în spații special amenajate pentru astfel de activități. Se pare încă că, această lege nu este prea cunoscută printre români.

Legea grătarului promulgată în anul 2012, prevede ca cei care celebrează Ziua muncii (1 mai), să aibă în vedere câteva lucruri dacă nu doresc să riște amenzi usturătoare, conform Bizbrasov.

În primul rând, românii care fac grătare trebuie să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile, sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor prevăzute la art. 3 lit. c) şi d). De asemenea, aceștia nu au voie să arunce deșeurile oriunde, acestea trebuie duse în locurile special amenajate. Mai mult decât atât, acestea trebuie depuse separat, deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea separată.

Cei care doresc să facă grătar au voie să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi sunt obligați să îl supravegheze în permanenţă. În plus, aceștia trebuie să țină cont de orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective și să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat.

Autovehiculele vor putea fi parcate doar în zonele special amenajate în acest scop. La fel de important este să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate și să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m faţă de cursurile de apă.

Cei care fac grătare trebuie să aibă în vedere și faptul că nu au voie să spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic, sau a zonei indicate pentru activităţile de picnic. Împrăştierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activităţii de picnic, sau vărsarea acesteia în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic ori a zonei indicate pentru activităţile de picnic sunt interzise.

Potrivit legii în vigoare, persoanele care aprind focul în spații neamenajate pot primi o amendă într-un cuantum de până la 5.000 de lei.

Foto: Freepik