Stiri

O abordare mai durabilă și mai rentabilă pentru tratarea cancerului de citrice

3
min
9/2/2021

Noile studii pot contribui în mod semnificativ la o industrie citrică mai durabilă în întreaga lume, încurajând folosirea unor cantități mai mici de pesticide în agricultură.

O boală bacteriană gravă care afectează și provoacă leziuni citricelor a fost controlată cu succes prin pulverizarea de cupru. Tehnicile standard implică pulverizarea unor cantități excesive de cupru și apă, fără a ține cont de dimensiunile copacilor, iar acest lucru a dus la risipă de resurse, la costuri mari, la un impact negativ asupra mediului și la riscul dezvoltării tulpinilor rezistente la cupru. Cercetătorii au arătat că este posibil să controleze cancerul de citrice prin pulverizarea a mult mai puțină apă și cupru în funcție de volumul citricilor, fără a afecta calitatea controlului asupra bolii. Acesta este un pas important către o industrie citrică mai durabilă din punct de vedere economic și ecologic.

Cercetarea a fost realizată într-un studiu de teren efectuat în două sezoane într-o livadă comercială de portocale dulci Pera din Brazilia. Este primul studiu care arată că această boală a citricilor poate fi gestionată reducând considerabil cantitățile de apă și cupru. De asemenea, a identificat depunerea minimă de cupru pe suprafața tratată pentru fiecare pulverizare necesară protejării împotriva bolii.

Impactul pentru industria citricelor este imens. Utilizând cele mai eficiente tratamente descoperite în cadrul noului studiu, cultivatorii pot economisi până la 80% din cantitatea de cupru și până la 60% din volumul de apă folosit anual pentru eradicarea cancerului de cirice. Folosind un ingredient mai puțin activ, cultivatorii pot preveni acumularea de cupru în sol și pot reduce efectele pe termen lung pe care le poate avea asupra dezvoltării sistemului radicular și a coroanei copacilor.

În plus față de studierea cancerului de citrice, oamenii de știință din statul Sao Paulo și din statul West-Southwest Minas Gerais au studiat cele mai importante boli și dăunători care amenință livezile de citrice braziliane. Descoperirile recente cu privire la un tratament mai eficient și mai puțin costisitor și dăunător mediului, sunt folosite zilnic de către cultivatori în protejarea livezilor, rezultând un sistem de producție mai conștient și echilibrat.