Stiri

România primește 1,3 miliarde de euro (REPowerEU) pentru realizarea a noi surse de energie

5
min
16/12/2022

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat miercuri că Guvernul va aproba operaţionalizarea REPowerEU.

României, în cadrul capitolului REPowerEU, i se alocă suma de 1,3 miliarde de euro, a anunţat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, la briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern.

Bani disponibili din 2023

"În cursul acestei dimineţi am primit vestea că s-a ajuns la un consens pe ceea ce înseamnă agrearea de principiu a modificărilor care privesc Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă şi României, în cadrul capitolului REPowerEU, i se alocă suma de 1,3 miliarde de euro.

Şi măsurile din această perspectivă, pe capitolul REPowerEU, o parte au fost luate astăzi de către Guvernul României şi o altă parte urmează să fie luate în perioada ce vine, pentru ca să putem fi pregătiţi de negociere şi să putem ca prin proiectele din REPowerEU să consolidăm independenţa energetică a României", a spus Marcel Boloş.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat miercuri că Guvernul va aproba operaţionalizarea REPowerEU, obiectiv care va asigura fondurile necesare în vederea realizării de noi surse de energie.

"În şedinţa de Guvern de astăzi vom lua decizia prin care asigurăm operaţionalizarea REPowerEU. Este, de asemenea, un obiectiv asumat şi coordonat foarte bine la nivelul instituţiilor europene.

Vom avea fonduri asigurate, astfel încât să putem să asigurăm îndeplinirea obiectivelor de tranziţie verde şi, desigur, obiectivelor prin care să putem să asigurăm realizarea de noi surse de energie şi, bineînţeles, obiectivul principal - realizarea independenţei energetice", a declarat Ciucă, la începutul şedinţei Executivului.

El a subliniat că, prin aceste măsuri, după ce va fi aprobată şi cea de-a doua cerere de plată din PNRR, România va avea la dispoziţie 9,2 miliarde de euro la începutul anului 2023.

"Aceşti bani putem să-i folosim atât în proiectele guvernamentale, cât şi în proiectele autorităţilor locale", a precizat prim-ministrul.

Sursa foto: Facebook / Marcel Ioan Boloș