Solutii

Şase din 10 români sunt dispuşi să achiziţioneze un smartphone recondiţionat

4
min
10/4/2024

Românii se află printre europenii cei mai dornici să cumpere un smartphone recondiţionat, motivul principal fiind economisirea.

Anul trecut, 3% dintre români au achiziţionat un dispozitiv recondiţionat. Piaţa smartphone-urilor recondiţionate este în creştere la nivel local, cu peste 60% dintre români exprimându-şi interesul de a cumpăra un dispozitiv recondiţionat, potrivit News.ro.

Preţul este factorul determinant în decizia de a achiziţiona un smartphone recondiţionat pentru 70% dintre consumatorii români, cu 2% mai mulţi faţă de anul 2022.

Această tendinţă este constantă în întregul continent, unde 67% dintre consumatorii europeni pun accent pe preţurile mai accesibile, mai ales din cauza inflaţiei crescute. Motivaţia financiară este mult mai mare decât preocuparea pentru impactul asupra mediului, conform sursei citate.

Românii au un motiv în plus să ia măsuri împotriva inflaţiei; în luna februarie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, potrivit Eurostat.

Însă, peste 30% dintre consumatorii din România aleg smarphone-uri recondiţionate şi pentru a avea un impact mai scăzut asupra mediului.

Potrivit sondajului, majoritatea românilor preferă să revândă smartphone-ul folosit în loc să-l păstreze. O proporţie de 35% dintre respondenţi îşi declară intenţia de a-şi revinde telefonul mobil actual, cu 8% mai mult faţă de anul 2022. Proporţia consumatorilor români care plănuiesc să-şi păstreze telefonul vechi pentru eventuale nevoi viitoare a scăzut cu trei puncte, la 28%.

Această schimbare indică o tendinţă unică printre români, reflectând un comportament observat în pieţele mai mature, precum Franţa, unde propensiunea de a revinde smartphone-urile depăşeşte tendinţa de a le păstra pentru nevoi potenţiale — un contrast faţă de sentimentul predominant în alte ţări evaluate, unde, în medie, 39% dintre consumatori preferă să-şi păstreze smartphone-urile vechi.

De altfel, 33% dintre români au hotărât să-şi doneze telefoanele vechi, în timp ce 7% au ales să le recicleze.

Foto: Freepik