Solutii

Cel mai mare parc eolian din România va fi construit în județul Galați

2
min
6/7/2023

Vor fi create sute de locuri de muncă, iar comunităţile din zonă vor fi alimentate cu energie verde.

Un parc pe care se vor instala turbine eoliene va fi construit pe terenurile din 13 localităţi din judeţul Galaţi. Va fi cel mai mare parc de acest tip din România. Investiția se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro.

Parcul eolian care va avea 136 de turbine a primit avizul tehnic pentru racordarea la reţea a unui proiect de 629 MW. Autorităţile locale susţin că va fi cel mai mare parc eolian din România şi cea mai mare investiţie de acest tip din ţară, conform Ziarul Financiar.

„Compania de proiect Hoopeks International a obţinut avizul tehnic pentru racordarea la reţea a unui proiect eolian de 657 MW în Galaţi, investiţie de 500 de milioane de euro. Hoopeks International este deţinută de Electrocentrale Borzeşti, aceasta fiind deţinută la rândul ei de RNV Infrastructure. Este cel mai mare parc eolian avizat până în acest moment şi dacă se va realiza, va fi cea mai mare investiţie de profil din România. În prezent, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, dar care este împărţită în două proiecte gestionate de companii diferite”, a spus Florin Virgil Doca, primarul comunei gălăţene Valea Mărului.

Parcul eolian va fi construit pe o suprafaţă de aproximativ 13.000 de hectare, pe terenuri din 13 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Galaţi. Studiul de oportunitate a fost aprobat de Consiliul Judeţean Galaţi şi acum se lucrează la planurile de urbanism.

„Investiţia se realizează pe teritoriul a 13 UAT-uri din judeţul Galaţi: Bereşti, Bălăbăneşti, Cavadineşti, Smulţi, Bereşti-Meria, Băneasa, Drăguşeni, Cerţeşti, Valea Mărului, Jorăşti, Corod, Vârlezi, Suceveni. Prin proiect se vor realiza 136 turbine cu o putere de 6,2 MW şi şapte staţii de transformare. În prezent, investitorul se află în procedură de obţinere a avizelor necesare întocmirii documentaţiei de urbanism PUZ final”, a spus Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Autorităţile locale spun că, pe lângă investiţia uriaşă, proiectul va duce la creşterea încasărilor bugetare, deoarece se va percepe impozit pe clădiri. De asemenea, vor fi create sute de locuri de muncă, se vor realiza investiţii adiacente şi vor fi alimentate cu energie verde comunităţile din zonă.

Foto: Freepik