Stiri

La Niña și criza climatică din spatele recentelor inundații din Australia

8
min
11/7/2022

Condițiile meteorologice mai calde din jurul Pacificului de vest au dus la ploi torenţiale și la creșterea în volum a râurilor

Inundațiile periculoase și larg răspândite au fost raportate pe scară largă în ultima săptămână în părțile de est ale Australiei, în special în New South Wales, anunță cotidianul britanic The Guardian.

Zeci de mii de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele după ce ploile torenţiale necontenite au dus la inundații semnificative din cauza râurilor crescute.

Oceanul Pacific central se află în prezent într-o stare latentă al „La Niña”, în care temperaturile de la suprafața mării în Pacificul de Est sunt mai scăzute decât în mod normal.

În același timp, în Pacificul de Vest, în special în jurul Indoneziei și estul Australiei, este mai mai cald decât în mod normal. Această căldură crescută crește și conținutul de umiditate și tinde să ducă la condiții mai umede. Acesta a fost motivul pentru volumele uriașe de ploi din ultimele zile, generate de o serie de furtuni din Pacific.

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

Sydney și regiunile învecinate au fost deosebit de puternic afectate, iar în unele zone au fost chiar 700-800 mm de ploaie începând cu acest weekend. Cantitatea aceasta de apă este de aproximativ o dată și jumătate mai mare decât media anuală a precipitațiilor din această zonă.

Peste 80.000 de oameni au fost evacuați forțat din cauza inundațiilor și este a treia oară în acest an când aceleași regiuni au fost afectate de inundații.

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

Deși La Niña a fost motorul major pentru acest fenomen, caracteristicile severe ale acestui eveniment sunt, de asemenea, în concordanță cu predicțiile de prăbușire a climei, care susțin intensitatea sporită a evenimentelor sezoniere de precipitații globale.

A fost foarte cald în părți din nordul Canadei și Alaska în ultimele zile. Temperaturile maxime aproape de coasta de nord a regiunii Alaska, precum și Cercul Arctic, au crescut până la peste 30C, cu 10C sau mai mult peste vârful sezonier.

Căldura, la care se adaugă vegetația uscată, a dus la numeroase incendii de pajiști care, în unele cazuri, au fost declanșate de fulgere. Furtunile din această regiune sunt relativ neobișnuite, având în vedere latitudinea mare, dar căldura și umiditatea din atmosferă s-au combinat pentru a produce furtuni zilnice în ultima săptămână.

Sursa foto: PxHere