Stiri

Trei sferturi dintre români au observat poluare şi efecte ale încălzirii globale în ţara noastră

4
min
6/7/2023

Un nou studiu a dezvăluit atitudinea românilor cu privire la probleme de mediu şi soluţiile pe care le susţin.

Doar 8% dintre români cred că schimbările climatice sunt cea mai gravă problemă cu care se confruntă lumea în prezent, potrivit unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Studiul mai arată că 13% văd fenomenul ca problemă majoră în următorii 20 de ani.

Totodată, trei sferturi dintre români au sesizat efecte ale încălzirii globale în ţara noastră şi cred că România este poluată.

Cu toate acestea, jumătate dintre respondenţi nu vor să plătească suplimentar pentru a folosi energie regenerabilă şi doar 54% susţin renunţarea la maşinile cu motoare termice.

Aproximativ şase din 10 români care au răspuns la chestionar au spus că au auzit despre urgenţă climatică şi gaze de seră, notorietatea conceptelor de schimbări climatice şi încălzire globală fiind direct proporţională cu nivelul lor de educaţie. Când vine vorba de cei cu studii superioare, notorietatea acestor concepte creşte la 100%. Şi îngrijorarea creşte odată cu nivelul de educaţie.

Ce probleme au identificat românii

Întrebaţi dacă au observat efecte ale încălzirii globale în România, 75% au spus că da. Cei mai mulţi (30%) au sesizat schimbări la nivelul anotimpurilor, 20% au observat temperaturi mai ridicate şi schimbări bruşte de vreme sau temperatură, iar 19% au identificat lipsa precipitaţiilor şi prezenţa secetei.

Aproape trei sferturi (74%) dintre români cred că România este poluată, dar doar 11% asociază poluarea cu încălzirea globală.

„Tăierea arborilor și alături de numărul mare de autovehicule existente în țară sunt identificați de către participanții la acest studiu ca fiind principalii factori care contribuie la fenomenul încălzirii globale, așa cum este acesta resimțit în România”, a precizat studiul.

Măsuri pentru a combate încălzirea globală

Pentru a lupta împotriva încălzirii globale, 94% dintre români cred că România are nevoie de mini păduri urbane în toate oraşele medii şi mari din ţară până în 2050, iar o treime dintre români cred că Guvernul trebuie să stopeze tăierile ilegale de arbori şi să realizeze împăduriri.

Doar unul din 10 intervievaţi crede că ar trebui să fie introduse măsuri de restricţionare a traficului şi a vehiculelor poluante atunci când vine vorba de combaterea încălzirii globale. Situaţia se schimbă când vine vorba de poluare, întrucât cei mai mulţi respondenţi (25%) prioritizează acest tip de măsuri şi cred în încurajarea transportului alternativ.

În ceea ce priveşte măsurile pe care România le-ar putea lua în domeniul energiei pentru a diminua efectele încălzirii globale, opt din 10 români susţin indepenţa energetică a ţării până în 2050, iar 51% cred că renunţarea la energia electrică provenită din arderea cărbunilor este o idee bună.

Foto: Freepik