Stiri

200 de milioane de euro va aloca Administrația Fondului de Mediu pentru stații de reîncărcare electrice  

10
min
2/8/2022

Cele 13.200 de puncte de reîncărcare rapidă vor fi amplasate în locuri accesibile publicului.

Administrația Fondului de Mediu are pregătiți 500 de milioane de lei, echivalentul a 100 de milioane de euro, pentru a finanța instalarea stațiilor de reîncarcare electrice de putere medie. Alte 500 de milioane de lei vor fi alocate pentru stații de putere mică.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor și Administrație și-a asumat prin Programul Național de Redresare și Reziliență instalarea a 13.200 de puncte de încărcare pentru mașinile electrice. Dar planul este mult mai amplu până în 2030. 

Administrația Fondului de Mediu nu a evaluat proiectele

România și-a asumat promovarea infrastructurii pentru vehicule de transport rutier nepoluant prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi. Administrația Fondului de Mediu a alocat anul trecut o primă tranșă de 500 de milioane de lei pentru a finanța proiecte care prevăd înființarea de stații de reîncărcare de putere medie pentru vehicule electrice în localități. Documentele oficiale arată că pentru această rundă de finanțare au fost depuse doar 160 de proiecte. 

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

„Precizăm faptul că nu a fost demarat procesul de evaluare a cererilor de finanțare”, a transmis Ministerul Mediului la interpelarea deputatului Beniamin Todosiu. 

Ministerul Mediului, condus de Tanczos Barna, a mai transmis că în anul 2022 se va lansa o nouă sesiune de finanțare pentru stații de încărcare de putere mică. Acest program va beneficia de o finanțare totală tot de 500 de milioane de lei. 

Administrația Fondului de Mediu va aloca un buget total de un miliard de lei, adică în jur de 200 de milioane de euro, pentru stațiile de încărcare electrice de putere medie și mică.

13.200 de puncte de încărcare prin PNRR 

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor și Administrație are în paralel o inițiativă complementară. Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și-a asumat instalarea a 13.200 de puncte de încărcare pentru mașinile electrice până în trimestrul II al anului 2026. 

Bugetul total pentru această investiție este de 165 milioane euro. Fondurile vor fi împărțite pe categorii de unități administrativ-teritoriale: municipii reședintă de județ, municipii altele decât reședința de județ, orașe și comune.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

De asemenea, vor fi eligibile și parteneriate și/sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară (ADI) pentru proiectele desfășurate în parteneriat cu administrațiile locale. 

Cele 13.200 de puncte de reîncărcare rapidă vor fi amplasate în locuri accesibile publicului. Mai exact în zonele stabilite de Planul urbanistic general al localității drept zone pentru locuințe/zone mixte/zone servicii/zone comerciale/zone transporturi. 

Aproximativ 15.000 de noi stații vor fi instalate până în 2030

Strategia energetică a României arată că în prezent sunt 1.836 stații de încărcare electrică. Alte 2.896 de puncte de încărcare de mare putere vor fi instalate pe rețeaua de drumuri și autostrăzi naționle. Dintre acestea, un număr de 264 de stații au fost propuse propuse prin proiectele de dezvoltare a rețelei de autostrăzi finanțate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF). 

Prin programul de finanțare „Valul Renovării” vor fi montate încă 2.000 de stații. Jumătate vor avea putere mare de încărcare, iar cealaltă jumătate vor fi de putere normală.

În PNRR se mai menționează că cel 10.000 de alte puncte de încărcare normale și de putere mare finanțate din surse naționale, alte finanțări UE (inclusiv politica de coeziune) și / sau surse private (inclusiv prin concesiuni) vor urma să fie instalate. 

Sursa foto: Wikimedia Commons