Stiri

Deşertificarea României. Kiwi, smochine şi curmale, în loc de porumb

6
min
4/8/2022

Odată cu căldura care se pare că se va repeta în fiecare an fermierii români ar trebui să se orienteze către alte culturi.

E cel mai secetos an de când se fac măsurătorile încoace, un an în care depășim recorduri de temperatură, dar și recorduri la cotele mici ale apelor.

Specialiștii spun că situația se va repeta și în anii următori pentru că se schimbă clima. Odată cu ea ar trebui să se readapteze și fermierii români.

Acum își pierd recoltele pentru că încă mai cultivă plante iubitoare de apă, dar în viitor ar putea câștiga din plantații kiwi, rodie, curmali chinezești sau kaki.

Un fermier vorbește despre efectele caniculei asupra culturilor de căpșune, zmeură și mure.

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

Din cauza schimbărilor climatice, Sorin Mărunțiș a început să recolteze fructele tot mai devreme, de la an la an, însă le pierde și mai repede din cauza arșiței. 

"Toate au plecat în vegetație mult mai devreme și totodată se termină mai devreme", spune fermierul.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

Date fiind schimbările climatice, românii pot cultiva acum plante precum kiwi, smochin sau chiar curmale.

"Cred că din 1996 ne ocupăm de curmalul chinezesc. Îi zicem mai nou curmal dobrogean. Kiwi și bananul sunt alte două specii care necesită de data aceasta cantități moderate de apă. Avem toate cele trei specii de kiwi", spune Florin Stănică, USAMV ( Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară).

Sursa foto: PxHere