Solutii

Returnarea ambalajelor reciclabile trebuia să înceapă de la 1 octombrie. De ce nu este posibil

5
min
29/9/2022

Însuși ministrul mediului, Tanczos Barna, recunoaşte că termenul de 1 octombrie, până la care totul trebuie pus la punct, este greu de respectat.

De la 1 octombrie ar trebui să putem returna la magazin orice ambalaj - pet, sticlă sau doză de aluminiu - și să primim înapoi o garanție, plătită la cumpărare.

Teoretic, putem preda la magazin orice ambalaj care poate fi spălat și refolosit. Ar trebui să primim în schimb garanția de 50 de bani, 1 leu, sau chiar mai mult - plătită când am cumpărat produsul. Dar acest lucru nu se întâmplă, explică Pro TV.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Prima condiție este ca pe sticlele și borcanele cu pricina să scrie că sunt reutilizabile. Iar producătorii nu fac, de regulă, asta.

Multe magazine nu au infrastructura necesară de colectare a ambalajelor.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Şi nu în ultimul rând, pentru recuperarea garanției ar trebui să păstrăm bonul și să să mergem la același magazin.

România, codașă

Însuși ministrul mediului, Tanczos Barna, recunoaşte că termenul de 1 octombrie, până la care totul trebuie pus la punct, este greu de respectat.

România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul colectare selectivă, înregistrând o rată de numai 11%. Până în 2025, țara noastră trebuie să ajungă la o rată de reciclare de 55%. Ne-am angajat ca 10 ani mai târziu să depozităm la groapa de gunoi doar 10% din deșeurile municipale.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ BIosXaioMAI