Stiri

Aproape o tonă de măşti de unică folosinţă, colectate în Bucureşti în ultimele trei luni

3
min
15/7/2021

Aproape o tonă de măşti de unică folosinţă au fost colectate, în ultimele trei luni, în Bucureşti, acestea fiind eliminate din mediu şi valorificate energetic, informează un comunicat transmis de organizatorii proiectului "Aruncă în siguranţă", organizaţia neguvernamentală "Oraşul Meu, Culorile Mele".

Potrivit sursei citate, proiectul a fost extins la nivel naţional în 131 magazine din 81 de oraşe, colectarea fiind în continuare disponibilă în cele 17 magazine din Bucureşti. După colectare, măştile sunt valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului, relatează digi24.ro

Organizaţia "Oraşul Meu, Culorile Mele" estimează că aproximativ trei milioane de măşti pot fi adunate anul acesta în cadrul campaniei.

Pot fi colectate patru tipuri de măşti: măştile de plastic de unică folosinţă, măştile FFP2, numite şi N95, măştile FFP3 şi măştile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical. Nu vor putea fi colectate măşti din material textil, confecţionate acasă sau alte articole de protecţie, deşeuri periculoase (ascuţite, inflamabile, reactive, corozive, toxice, infectate sau patogene), deşeuri medicale, baterii, recipiente sub presiune sau sticlă spartă.

"Este foarte bine că acest proiect se extinde la nivel naţional pentru că avem nevoie de o ţară curată şi sănătoasă. Aruncarea măştilor de unică folosinţă în condiţii necontrolate presupune crearea unor potenţiale noi focare de infecţii pentru oameni şi nu discutăm aici doar despre coronavirus, ci şi despre alte virusuri prezente în corpul uman. 'Aruncă în siguranţă' este un proiect prin care ne putem asigura că aceste măşti sunt colectate şi eliminate corect din mediu, procesul având riscuri minime pentru cei implicaţi în proces, datorită măsurilor de siguranţă luate, prevenind astfel extinderea pandemiei", explică dr. Mihail Pautov, medic şi ambasador al proiectului "Aruncă în siguranţă", potrivit Agerpres.

Programul de Mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNEP) atrage atenţia guvernelor lumii asupra gestionării deşeurilor, inclusiv a deşeurilor medicale şi periculoase, ca pe un serviciu public esenţial. UNEP susţine că manipularea în condiţii de siguranţă şi eliminarea finală a acestor deşeuri este un element esenţial pentru un răspuns eficient în situaţii de urgenţă. Tot UNEP susţine că 75% din măştile folosite, precum şi alte deşeuri legate de pandemia de coronavirus, vor ajunge în gropi de gunoi sau în apele mărilor. În 2020, cantitatea de măşti de protecţie folosite în lume a crescut de 207 ori faţă de 2019.

În comunicatul amintit se mai arată că Operation Mer Propre, un ONG francez care se ocupă, printre altele, cu operaţiuni de curăţenie pe Coasta de Azur, a descoperit pe fundul mării cantităţi industriale de măşti, mănuşi şi sticluţe de plastic pentru dezinfectant de mâini, trăgând şi un semnal de alarmă cu privire la acumularea de astfel de deşeuri: "dacă lucrurile nu se schimbă, în curând vom avea mai multe măşti decât meduze aruncate în Marea Mediterană".

Peste 1,5 miliarde de măști sanitare vor ajunge în oceanele lumii

Peste 1,5 miliarde de măști de unică folosință vor ajunge în oceanele lumii, este semnalul de alarmă tras de un grup de ecologiști din Hong Kong. Mii de tone de plastic vor polua apa din cauza măștilor și vor pune în pericol viața marină.

Cum fiecare mască are o greutate de trei până la patru grame, s-ar putea ajunge ca peste 6.800 de tone de plastic să ajungă în apele oceanelor şi va fi nevoie de până la 450 de ani pentru a se descompune.

În plus, pe lângă efectele nocive ale particulelor de micro-plastic şi nanoplasic, şi firele elastice cu care se prind măştile după urechi, prezintă un posibil risc pentru viaţa acvatică.