Stiri

REPORTAJ Sute de arbori tăiați ilegal în București pentru a face loc unor proiecte imobiliare

10
min
13/6/2022

Doar proprietarul unui teren din Parcul Grozăvești a tăiat ilegal 49 de arbori, motiv pentru care a fost amendat cu 4.900 de lei.

Sute de arbori din București au fost tăiați ilegal pentru a face loc unor proiecte imobiliare controversate. Ultimul raport al Primăriei Capitalei arată că în perioada ianuarie 2021 – februarie 2022 au fost date amenzi în valoare de 600.000 de lei pentru 108 cazuri de defrişări sau toaletări excesive făcute fără avize de specialitate.

Cu toate acestea tăierile ilegale de arbori au continuat. De exemplu, proprietarul unui teren din Parcul Grozăvești a tăiat ilegal 49 de arbori, motiv pentru care a fost amendat cu 4.900 de lei.

Adică, 100 de lei pentru fiecare copac tăiat ilegal. În timp ce în zona de nord a Capitalei a fost defrișată o pădure urbană sub privirile blajine a autorităților locale.  

150 de arbori tăiați ilegal în nordul Bucureștiului

Primăria Capitalei, condusă de edilul Nicușor Dan, a anunțat la începutul acestui an printr-un comunicat sec că au fost defrisați ilegal 150 de arbori aflați pe un teren proprietate privată, în zona de nord a Bucureștiului.

Terenul pe care s-a dezvoltat o pădure urbană se află între străzile Fabrica de Glucoză și Intrarea Chefalului, iar proprietarul acestuia este compania Metav SA, controlată indirect de Gabriel Popoviciu, un controversat afacerist român. 

Citește și: ANALIZĂ Cum reducem CO2 din atmosferă - păduri, turbării, mangrove și inventivitatea umană 

„Menţionăm că, la momentul controlului, au fost prezentate acte, eliberate de Direcţia pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti (DAMB), prin care a fost avizată doar defrişarea a 20 de nuci, specie pentru care nu este necesar avizul PMB, ci doar cel al DAMB”, se menționa în comunicat emis în data de 22 ianuarie 2022 de PMB.  

În plus, primarul Nicușor Dan atrăgea atenția că pe terenul respectiv mai există arbori care ar putea fi defrișați, motiv pentru care Poliția Locală a Municipiului București va continua verificările și în perioada următoare. 

Pădurea urbană a dispărut sub protecția Poliției Locale  

Pădurea urbană de pe terenul lui Gabriel Popoviciu a dispărut treptat în ultimele șase luni, în ciuda avertismentului lansat de primarul Nicușor Dan la începutul anului. În toată această perioadă, locuitorii din zonă au făcut zeci de reclamații și au sunat continuu la Poliția Locală. Dar fără succes. 

Mona Arsulescu, una dintre persoanele care locuiește în zonă, a încercat să salveze pădurea urbană. A făcut reclamații la primărie, a sesizat poliția locală, dar de fiecare dată drujbașii scăpau de brațul lung al legii. Ea a relatat la început de an au început defrișările ilegale pe mai bine de un hectar de pădure rămas din ceea ce era fosta Pepinieră Tei Toboc. 

Citește și: Energia geotermală - poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate

Ulterior, pe 13 aprilie, a sunat la poliția locală pentru a afla în ce stadiu se află reclamația sa. De acolo i s-a răspuns că „proprietarul terenului a fost sancționat cu amendă, de trei ori, prima dată pentru 150 de copaci, a doua ora pentru 70 de copaci și acum pentru 4 copaci.

Acum au venit ca să toace și să transforme în compost copacii. Le-a fost pus în vedere să nu mai taie copacii rămași, până vor intra în legalitate”. 

Când a fost tăiat ultimul copac din pădurea urbană?

Codru Ionescu, unul dintre locuitorii din zonă, a transmis o scrisoare deschisă primarului Nicușor Dan prin care îl informa că „în ziua de vineri 20 mai, au fost tăiați ultimii copaci din terenul de aproximativ 2 hectare aflat în perimetru Intrarea Chefalului nr 9 și Sos. Fabrica de Glucoză.

Tăierile ilegale au început în ianuarie 2022 și vă pot informa că s-a tăiat absolut tot. Nu am putut remarca decât serenitatea poliției locale la care sunăm neîntrerupt de 5 luni și care din ianuarie 2022 nu reusește să prindă absolut nimic”. Acum se pregătește terenul pentru un viitor proiect imobiliar de lux. 

Blocuri de 23 de etaje în Parcul Grozăvești

În timp ce era defrișată pădurea urbană din zona de nord a Bucureștiului, într-un alt colț al Bucureștiului erau tăiați ilegal 49 de arbori. Aceștia se aflau în Parcul Grozăvești, pe o bucată de pământ retrocedată în primul mandat de primar al lui Cristian Poteraș. 

Inspectorii Primăriei Capitalei au constat că printre cei 49 de arbori tăiați ilegal, 15 erau uscați, iar alți 10 aveau trunchiurile rupte în urma fenomenelor meteorologie.

Motiv pentru care proprietarul a decis să taie arborii invocând pericolul de prăbușire al acestora.

Primăria Capitalei l-a amendat pe proprietar cu o sumă modică de 4.900 de lei. Ceea ce înseamnă 100 de lei pentru fiecare arbore tăiat ilegal. În locul celor 49 de arbori, proprietarul vrea să construiască blocuri de până la 23 de etaje. 

Potrivit legislației de mediu în vigoare, intervenția asupra arborilor și arbuștilor situați pe domeniul public și privat al statului, al Municipiului București, precum și pe terenurile proprietate privată a persoanelor fizice/juridice se realizează numai în baza avizelor de specialitate (defrișare/ toaletare) emise de Direcția de Mediu a Primăriei Municipiului București, ca urmare a solicitărilor făcute de administratorii/proprietarii legali ai terenurilor/domeniilor respective.