Life Style

Regulile privind reducerea risipei alimentare au intrat deja în vigoare

2
min
10/4/2024

România aruncă anual peste 2,5 milioane tone de mâncare.

Noile reguli privind combaterea risipei alimentare, care au intrat în vigoare joi, aduc schimbări semnificative în industria alimentară. Restaurantele sunt acum obligate să ofere clienților posibilitatea de a lua la pachet mâncarea neconsumată, iar ambalajele pentru aceasta vor fi furnizate gratuit, conform Digi24.

De asemenea, magazinelor le sunt impuse măsuri pentru reducerea risipei alimentare, cum ar fi ieftinirea produselor apropiate de data de expirare sau donarea acestora către ONG-uri sau adăposturi pentru animale.

Aceste reglementări reprezintă eforturi importante pentru a reduce cantitatea de alimente aruncate și pentru a promova o abordare mai sustenabilă în ceea ce privește consumul și gestionarea alimentelor.

România aruncă anual peste 2,5 milioane tone de mâncare. Patronii restaurantelor și magazinelor alimentare trebuie să respecte noi măsuri pentru a reduce risipa alimentară. Localurile sunt obligate să afișeze la loc vizibil, fie la intrarea restaurant, fie în meniu, posibilitatea ca oamenii să-și ia la pachet mâncarea pe care nu o termină. În plus, pe ambalaje sau recipiente, clienții nu vor mai plăti absolut nimic.

Și magazinele alimentare trebuie să respecte noile prevederi, să reducă prețul la raft înainte de data expirării, fie să le doneze către organizații non-guvernamentale sau adăposturi pentru animale.

Risipa alimentară include toate alimentele destinate consumului uman care sunt pierdute sau aruncate de la momentul producerii până când ajung pe mesele consumatorilor.

În fiecare an, românii aruncă o cantitate semnificativă de alimente. Este suficientă pentru a umple 127.500 de camioane. Dacă aceste camioane ar fi aliniate într-o coloană, ar acoperi distanța de la București până la München.

Producând și consumând doar ce este necesar, economisim resurse. Cei care nu vor respecta noua lege riscă amenzi de până la 20.000 lei.

Foto: GettyImages