Stiri

Regatul Unit: 2023, al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată

3
min
9/1/2024

„Tendinţa climatică observată în Regatul Unit este în concordanţă cu cea observată la nivel global”, a precizat serviciul de meteorologie britanic.

Anul 2023 a fost al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată în Regatul Unit, după recordul atins în 2022, potrivit serviciului meteorologic britanic Met Office.

„Observaţiile privind clima Regatului Unit sunt clare. Schimbările climatice influenţează recordurile de temperatură din Regatului Unit pe termen lung, 2023 fiind al doilea cel mai călduros an înregistrat”, a spus marţi Mike Kendon, cercetător climatic la Met Office, într-un comunicat citat de AFP şi preluat de Agerpres.

Conform datelor existente, provizorii în momentul de faţă, temperatura de anul trecut a urcat la 9,97 grade Celsius, o valoare mai mică faţă de cea din 2022 (10,03 grade Celsius) şi mai mare comparativ cu cea din 2014 (9,88 grade Celsius).

Anul „a fost marcat de valuri de căldură notabile în iunie şi septembrie şi a avut temperaturi peste medie timp de opt din cele 12 luni ale anului”, a precizat Met Office.

Ţara Galilor şi Irlanda de Nord au trecut prin cel mai călduros an în 2023, potrivit Met Office, care înregistrează temperaturile începând din 1884.

În plus, 2023 a fost „cel mai călduros an din Regatul Unit în ceea ce priveşte temperaturile minime”, a adăugat serviciul de meteorologie.

„Tendinţa climatică observată în Regatul Unit este în concordanţă cu cea observată la nivel global”, a mai precizat serviciul de meteorologie, adăugând că „2023 este pe cale să devină cel mai călduros an înregistrat vreodată pe Pământ, în timp ce concentraţiile de dioxid de carbon din atmosfera noastră nu au fost niciodată atât de ridicate în ultimii cel puţin două milioane de ani”.

China, cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume, a anunţat marţi că a cunoscut cel mai călduros an în 2023.

Cei mai călduroşi 10 ani din Regatul Unit au fost înregistraţi începând cu anul 2003. În 2022, temperatura în această ţară a depăşit pentru prima dată 40 de grade Celsius.

„Alarma climatică sună”, a reacţionat Greenpeace într-un comunicat. Însă premierul britanic Rishi Sunak, care „accelerează forările de petrol şi gaze în Marea Nordului (...), îşi acoperă urechile”, l-a criticat organizaţia de mediu.

Foto: Frepik