Solutii

Reciclarea chimică ar putea crește ratele de reciclare ale ambalajelor

3
min
2/5/2022

Ghidată de angajamentul global condus de Fundația Ellen MacArthur și în conformitate cu noul Tratat ONU privind poluarea cu plastic, coaliția spune că este angajată în creșterea economiei circulare.

Coaliția de acțiune pentru deșeurile de plastic din cadrul Consumer Goods Forum (CGF) a publicat studiul „Reciclarea chimică într-o economie circulară pentru materiale plastice”, o lucrare care încurajează dezvoltarea de noi tehnologii de reciclare a materialelor plastice care îndeplinesc șase principii cheie pentru o dezvoltare credibilă, sigură și ecologică. În sprijinul acestui document de poziție, coaliția a publicat, de asemenea, un studiu independent de evaluare a ciclului de viață (LCA) care arată că reciclarea chimică a plasticului greu de reciclat ar putea reduce impactul asupra climei, în comparație cu incinerarea deșeurilor în energie.

Ghidată de angajamentul global condus de Fundația Ellen MacArthur și în conformitate cu noul Tratat ONU privind poluarea cu plastic, coaliția spune că este angajată în creșterea economiei circulare, după ce a lansat setul complet de reguli de design pentru plastic, ambalarea și dezvoltarea unui cadru pentru programele de responsabilitate extinsă a producătorului (EPR). Coaliția spune că lucrează și pentru a încuraja inovația în reciclare, inclusiv reciclarea chimică, pentru a completa capacitatea în creștere de reciclare mecanică.

Coaliția transmite că a stabilit un set de principii pentru scalarea în siguranță a reciclării chimice pe bază de piroliză. Potrivit lucrării pe care a publicat-o, reciclarea chimică ar putea crește ratele de reciclare a ambalajelor, permițând îndeplinirea obiectivelor de reciclare, în special pentru materialele plastice greu de reciclat, cum ar fi foliile flexibile postconsum. Pentru a se asigura că reciclarea chimică este dezvoltată și operată în „condiții credibile, sigure și ecologice”, lucrarea subliniază ceea ce coaliția spune că sunt șase principii cheie legate de complementaritatea tehnologiei cu reciclarea mecanică, trasabilitatea materialelor, randamentul procesului și impactul asupra mediului.

Barry Parkin, Chief Sustainability Officer al Mars Inc. spune: „Reciclarea chimică este o completare esențială a reciclării mecanice, deoarece va permite unor cantități mari de ambalaje flexibile să fie reciclate în ambalaje de calitate alimentară.

„Pe măsură ce continuăm să reducem utilizarea plasticului virgin, noile tehnologii, cum ar fi reciclarea chimică, pot ajuta la creșterea ratelor de reciclare și la creșterea disponibilității materialelor reciclate de calitate alimentară”, adaugă Colin Kerr, director de ambalare, Unilever. „Principiile și activitatea de evaluare a ciclului de viață de la Consumer Goods Forum este cheia pentru a ne asigura că acest lucru se poate întâmpla într-un mod sigur și ecologic.”

Llorenç Milà i Canals, șeful Secretariatului Inițiativei Ciclului de viață, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, spune: „Este esențial să se ia în considerare toate impacturile potențiale asupra mediului pe parcursul ciclului de viață al sistemelor de producție și consum atunci când se evaluează tehnologii precum reciclarea chimică a materialelor plastice. Provocarea specifică a tehnologiilor relativ noi este includerea compoziției chimice a deversărilor, emisiilor și deșeurilor din instalații, împreună cu nevoia de echipamente și management suplimentar pentru controlul poluării. Evaluarea ciclului de viață este instrumentul standardizat, asigurând controlul necesar de către experți și părțile interesate; Forumul Bunurilor de Consum a inițiat un proces foarte util pentru a face lumină asupra multor dintre aceste aspecte în acest raport.”

Coaliția a însărcinat Sphera din Chicago să realizeze un studiu independent care să analizeze subiectul impactului schimbărilor climatice. Studiul a fost revizuit de către un grup de experți de la Programul de mediu al ONU, Universitatea Northwestern și Eunomia. Studiul oferă o evaluare a impactului ciclului de viață și compară plasticul convențional produs din combustibili fosili și incinerat la sfârșitul vieții cu plasticul reciclat chimic într-un sistem circular.

Descoperirile studiului demonstrează că reciclarea chimică a deșeurilor de plastic amestecate greu de reciclat ar putea reduce impactul asupra climei al plasticului în comparație cu incinerarea deșeurilor pentru recuperarea de energie. Mai exact, emisiile de gaze cu efect de seră din ciclul de viață ale ambalajelor flexibile de consum realizate din plastic de tip postuse prin reciclare chimică pe bază de piroliză și reciclate la sfârșitul vieții sunt cu 43% mai mici decât filmele de plastic fabricate din combustibili fosili și eliminate prin incinerare la sfârșitul vieții.