Solutii

Rata de colectare a PET-urilor în România ar putea crește la 85% până în anul 2026

2
min
6/7/2023

PET-urile colectate prin sistemul de garanție-returnare vor fi transformate în recipiente noi.

România se aşteaptă să ajungă la o rată de colectare de 75-85% a recipientelor de băuturi din PET până în 2026, în urma implementării Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), care va intra în vigoare în acest an. Calitatea materialelor colectate ar urma să fie mai mare, însă ritmul de colectare pentru alte tipuri de deşeuri va rămâne mai lent. Sunt con­cluziile raportului „The Future of Recycling in Romania in the European Context“, realizat de compania de consul­tanţă Roland Berger, conform ZF.

„Per total, creşterea medie anuală a volumelor de PET-uri colectate, aşa cum arată prognozele până în 2026, va fi de 7-10%“, se arată în studiul amintit.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, rata de colectare pentru PET-uri ar urma să crească la 65-75%. Reglementările ar trebui să accelereze şi ritmul de colectare a altor categorii de materiale.

La ambalajele din sticlă, rata de colectare ar putea ajunge la aproximativ 80% în 2026, tot ca urmare a implementării SGR, arată acelaşi studiu Roland Berger. Prin urmare, volumul total de ambalaje din sticlă care vor fi colectate va creşte în medie cu 10-15% pe an, rate mai mari de creştere urmând să fie înregistrate după 2024. În plus, şi producătorii se vor orienta tot mai mult către ambalajele reciclabile.

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosinţă pentru a fi reciclate, contribuind în acest fel la creşterea cantităţii şi a calităţii materialelor colectate pentru reciclare. Producătorii de băuturi, prin intermediul administratorului SGR, sunt obligaţi să realizeze obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR.

Foto: Freepik