Solutii

Cea mai mare turbină eoliană din lume se construiește în China

3
min
2/5/2022

În 2018, GE a prezentat turbina Haliade-X fiind cea mai mare și mai puternică turbină eoliană offshore din lume.

La o înălțime de 853 de picioare și cu un rotor care măsoară 722 de picioare, o singură rotație a lamelor sale poate alimenta o casă timp de două zile. Anul trecut, prototipul Haliade-X situat în Olanda a stabilit un nou record mondial prin generarea a 312 megawatt-oră de putere continuă într-o singură zi.

Dar turbina Haliade-X este pe cale să fie detronată de o nouă turbină, chiar mai mare și mai puternică. Grupul chinezesc MingYang Smart Energy a anunțat dezvoltarea MySE 16.0-242, o turbină de 16 megawați care poate alimenta 20.000 de case. Având o înălțime de 866 de picioare, turbina are doar câteva picioare peste înălțimea Haliade-X, dar rotorul său face diferența fiind situat la o înălțime de 794 picioare. Fiecare lamă are o lungime de 387 de picioare, iar rotația lor va mătura o zonă mai mare de șase terenuri de fotbal.

Aceste piese gigantice vor fi asamblate într-o singură unitate în mijlocul oceanului, apoi vor lucra împreună pentru a produce energie curată. Compania spune că turbina poate fi ancorată pe fundul oceanului sau instalată pe o bază plutitoare (a cărei proporții sunt la fel de greu de imaginat).

Amplasarea unei structuri artificiale de aceste dimensiuni cu părți mobile în ocean, va avea un semnificativ asupra vieții marine înconjurătoare. Cu toate acestea, nu s-au facut cercetări amanunțite în acest domeniu și, din moment ce vântul marin devine o sursă de energie populară, este probabil o idee bună să ne asigurăm că nu distrugem ecosisteme întregi prin amplasarea turbinelor în mijlocul lor.

În acest scop, Consiliul de Cercetare pentru Mediul Natural al Regatului Unit a lansat săptămâna aceasta un studiu numit ECOWind. În parteneriat cu The Crown Estate, care administrează fundul mării din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, proiectul va colecta și analiza date despre impactul vântului în larg asupra ecosistemelor marine fiind programat să dureze patru ani.

China va dori să țină cont de concluziile studiului, fiind lider mondial în constructia și amenajarea de noi instalații eoliene offshore timp de trei ani consecutivi, instalând anul trecut peste jumătate din capacitatea eoliană offshore mondială. Pe măsură ce cererea pentru surse regenerabile de energie crește, eolianul offshore va continua să fie extins, atât în ​​ceea ce privește numărul de turbine instalate, cât și capacitatea de generare a energiei turbinelor.

Fondată în 2006, MingYang este o companie publică ale cărei acțiuni sunt tranzacționate la bursa din Shanghai. La începutul acestui an, compania a obținut un contract pentru furnizarea a 10 turbine (dintr-un model anterior modelului 16.0-242) pentru parcul eolian offshore Taranto de pe coasta italiană. Acesta va fi primul parc eolian offshore din Marea Mediterană și este primul acord european al MingYang.

Un prototip al MySE 16.0-242 va fi construit în 2022, producția comercială a turbinei urmând să înceapă la începutul anului 2024.