Stiri

Sena a ieșit din matcă. Ploi torențiale în continuare, în Franța

3
min
3/2/2021

Fluviul a inundat mai multe zone în care parizienii se relaxau de obicei.

După mai multe zile de ploi torențiale și cu un pământ suprasaturat de apă, Franța a avut parte de inundații în mai multe zone - mai multe drumuri fiind închise în sudul țării. Duminică, apa din Sena a început să treacă de malurile din beton, pătrunzând în aleile pietonale.

Luni, autoritățile din Paris au închis accesul în mai multe sectoare de pe malurile fluviului Sena, din cauza riscului de inundații. Marți, anumite alei şi pasaje subterane din proximitatea fluviului au fost complet inundate, iar accesul publicului pe unele dintre scările ce coboară pe malurile Senei a fost restricționat prin amplasarea unor cordoane de securitate. Miercuri, după alte ploi torențiale, Sena depășise cu 4,5 metri cota obișnuită.

Numeroși pietoni s-au oprit pe podurile din Paris pentru a admira spectacolul oferit de apele Senei. Ile aux Cygnes, o insulă de pe Sena, situată în proximitatea Turnului Eiffel, a fost de asemenea închisă pentru vizitatori. Municipalitatea din Paris a emis un cod galben de vreme nefavorabilă, care implică un risc sporit de inundații şi posibilitatea unei creșteri bruște a nivelului apelor Senei. Prognoza de vremerea include și ziua de joi. Deși Parisul se confruntă cu ploi abundente de mai multe zile, Sena nu a ajuns deocamdată la nivelul raportat în iunie 2016, când apele sale au depășit cota de 6,1 metri, sau la cel din 1919, când a fost depășită cota de 8,62 de metri.

Sena a ieșit din matcă și în 2018, determinând interzicerea accesului pe mai multe străzi și alei din apropierea fluviului.

Un bărbat în vârstă de 70 de ani s-a înecat duminică, în nordul Franței, după ce ieșise să admire râul Sambre, dar a fost luat prin surprindere de creșterea bruscă a apei.

Foto: Octav Dragan