Stiri

Protest pentru salvarea parcului IOR. Bucureşti „pierde un plămân verde”. GALERIE FOTO

4
min
6/7/2023

A fost lansată şi o petiţie în acest sens.

Un grup de locuitori din zona parcului Alexandru Ioan Cuza (IOR) din Bucureşti organizează un protest împotriva distrugerii spaţiului verde al zonei retrocedate din parc.

Protestul va avea loc sâmbătă, 25 martie, participanţii întâlnindu-se la gura de metrou Titan, în intersecţie, începând cu ora 12, potrivit Grupului de Iniţiativă Civică IOR-Titan.

„Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan va prezenta bucureștenilor felul în care orașul pierde un plămân verde, în condițiile în care poluarea a atins cote alarmante, iar sănătatea tuturor locuitorilor, indiferent de cartier sau sector, este afectată”, a transmis noul grup civic bucureştean, menţionând şi o petiţie lansată în acest sens.

„Dorința comunității din întregul sector este de a păstra cele 12 hectare de spațiu verde așa cum au fost amenajate ele încă din 1965: parc cu alei, locuri de joacă și multă vegetație spontană”, au mai spus membrii grupului.  

„Un oraș nu poate să respire cărămizi, borduri și betoane. Dezvoltarea economică a comunităților nu trebuie să se facă în detrimentul spațiilor verzi, prin distrugerea parcurilor, ci dimpotrivă, prin ocrotirea și extinderea acestora”, au adăugat ei.

Grupul le-a cerut autorităţilor să oprească definitiv „otrăvirea şi tăierea arborilor” din parc şi să găsească o soluţie prin care zona retrocedată să fie redată comunităţii ca spaţiu verde.

Miercuri, 22 martie, Primarul General al Muncipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a fost în parcul IOR şi a vorbit despre acţiunile pe care le-a luat în legătură cu acesta.

„Am văzut cu ochii mei cât de dezolant arată zona în care s-au tăiat masiv copacii după retrocedarea terenului”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

„Am cerut verificarea legalității dispoziției de retrocedare unei firme de avocatură cu care suntem în contract și estimez că în maximum şase săptămâni vom avea analiza finală. Dacă în urma acestei analize se va stabili că decizia retrocedării a fost corectă, vom face demersurile necesare pentru a expropria acest teren”, a adăugat acesta.

Foto: Nicuşor Dan/Facebook