Stiri

ONU declară prima săptămână din iulie „cea mai caldă înregistrată vreodată”

5
min
19/7/2023

„Este o veste îngrijorătoare pentru planetă” a spus un director al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, care face parte din ONU.

Începutul lunii iulie a fost cea mai caldă săptămână înregistrată pentru întreaga planetă, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Vestea îngrijorătoare vine după ce luna trecută a fost cea mai fierbinte lună iunie din 2023, potrivit OMM. Cauzele sunt schimbările climatice şi primele etape ale unui model meteorologic El Niño, potrivit The Guardian.

Prima jumătate a lui 2023 a înregistrat mai multe recorduri climatice, precum secetă în Spania şi valuri de căldură aprige în China şi în SUA.

„Planeta tocmai a avut cea mai caldă săptămână înregistrată, conform datelor preliminare”, a transmis OMM într-un comunicat, în urma primei săptămâni din iulie. Organizaţia a adăugat că temperaturile bat recorduri pe uscat și în oceane, cu „impacturi potențial devastatoare asupra ecosistemelor și a mediului”.

„Ne aflăm pe un teritoriu neexplorat și ne putem aștepta să vedem mai multe recorduri pe măsură ce El Niño continuă să se dezvolte, iar aceste impacturi se vor extinde până în 2024. Este o veste îngrijorătoare pentru planetă”, a spus Christopher Hewitt, directorul serviciilor climatice OMM.

Temperaturile globale ale suprafeței mării au fost la maxime record pentru perioada anului, atât în mai, cât și în iunie, a spus Hewitt. „Nu este vorba doar despre temperatura suprafeței. Întregul ocean devine mai cald și absoarbe energie care va rămâne acolo timp de sute de ani”, a adăugat acesta.

„Dacă oceanele se încălzesc considerabil, acest lucru are un efect secundar asupra atmosferei, asupra gheții marine și a gheții din întreaga lume”, a spus Michael Sparrow, șeful programului mondial de cercetare a climei la OMM.

Sparrow a adăugat că efectele lui El Niño vor fi probabil resimțite mai acut mai târziu în cursul anului. „El Niño nu a început încă”, a spus el.
Serviciul european de monitorizare a climei Copernicus a declarat agenției de presă AFP că săptămâna trecută este probabil cea mai caldă din istoria înregistrărilor, care au început în 1940.

Copernicus a transmis că joi, 6 iulie a înregistrat, probabil, cea mai ridicată temperatură medie globală, după câteva zile record la începutul săptămânii.
Cercetările publicate luni au arătat că peste 61.000 de oameni au murit din cauza căldurii în timpul verii record din Europa din 2022.

Foto: Freepik