Stiri

Miliardarii de la Davos vor să fie plantați un trilion de arbori până în 2030

10
min
26/5/2022

3,6 miliarde de copaci au fost conservați și plantați în 60 de state în cadrul unei inițiative ambițioase lansate în toamna anului trecut de Forumul Economic Mondial.

Această inițiativă, al cărei obiectiv este conservarea și plantarea pe terenuri degradate a unui trilion de arbori până în anul 2030, reprezintă o provocare pentru corporații și statele din întreaga lume. În acest context, China a anunțat că va planta 70 de miliarde de copaci până la data scadentă. 

Pădurile sunt esențiale pentru sănătatea planetei. Ele captează carbonul, reglează temperaturile globale și fluxurile de apă dulce, reîncarcă apele subterane, ancorează solul fertil și acționează ca bariere împotriva inundațiilor.

Trei trilioane de copaci pe planetă

Thomas Crowther, ecologist la Institutul Olandez de Ecologie din Wageningen, a condus o echipă internațională de cercetători care au stabilit că pe pâmânt există în jur de trei trilioane de copaci.

În urmă cu 12.000 de ani, înainte de a începe epoca agriculturii, numărul copacilor era dublu. Estimările specialiștilor arată că în prezent sunt tăiați anual în jur de 15 miliarde de copaci, în timp ce se plantează doar o treime. 

Citește și: ANALIZĂ - 7 motive pentru care regenerabilele sunt mai bune decât energia nucleară

Cele mai mari densități de arbori, calculate în tulpini la hectar, au fost găsite în pădurile boreale din America de Nord, Scandinavia și Rusia. Aceste păduri sunt de obicei pline de conifere slabe și adăpostesc aproximativ 749,34 miliarde de copaci, 24,28% din totalul global.

Pădurile tropicale și subtropicale, cu cea mai mare suprafață de teren împădurit, găzduiesc 1,29 trilioane de copaci, sau 42,82% din total, conform studiului publicat în revista științifică Nature. 

Forumul Economic Mondial vrea un trilion de copaci până în 2030

Forumul Economic Mondial, organizație care reunește anual la Davos cele mai influente personalități și corporații, a lansat în anul 2020 inițiativa 1t.org în sprijinul programului „Deceniul ONU pentru Restaurarea Ecosistemului”.

Prin această inițiativă, a cărei implementare a început în septembrie 2021, liderii de la Davos au propus sectorului privat să se implice în conservarea și plantarea unui trilion de copaci până în anul 2030.

Până acum peste 30 de mari corporații și-au asumat conservarea și plantarea a 3,6 miliarde de arbori în 60 de state. De exemplu, Bank of America implementează proiecte prin trei organizații în Indonezia, Kenya, Peru, Uganda și SUA.

Citește și: ANALIZĂ Atmosferă încinsă - cum vaporii de apă din atmosferă amplifică efectul de seră

Compania AstraZeneca, unul dintre producătorii de vaccinuri împotriva coronavirusului, a demarat programe pentru regenerarea naturală asistată a pădurilor și plantarea a 50 de milioane de copaci în Australia și Indonezia.

O altă corporație, Krystal Hosting, și-a asumat că va restaura peisajele forestiere și va planta un miliard de copaci în mai multe state din Asia, Africa și America.  

China va planta 70 de miliarde de copaci

Trimisul special al Chinei pentru schimbări climatice la Forumul Economic Mondial, Xie Zhenhua, a invitat companiile și guvernele locale să participe la acțiuni de plantare și conservare a 70 de miliarde de arbori în China până în 2030. 

„China reprezintă mai mult de 25% din noile zone verzi ale lumii. China răspunde activ pentru a contribui la inițiativa 1t.org de la Forumul Economic Mondial și anunță aici că China își propune să planteze și să conserve 70 de miliarde de copaci în decurs de 10 ani pentru a ne ecologiza planeta, a combate schimbările climatice și a crește rezervoarele de carbon din pădure.”, a declarat oficialul chinez. China a reîmpădurit în ultimul deceniu în jur de 70 de milioane de hectare. 

Sursa foto: Wikimedia Commons