Stiri

Premier Energy va achiziţiona active de energie regenerabilă în România şi în Moldova

2
min
14/5/2024

Compania a scos la vânzare acțiuni pentru a strânge fondurile necesare dezvoltării, unul din cumpărători fiind Romcarbon

Compania a scos la vânzare acțiuni pentru a strânge fondurile necesare dezvoltării, unul din cumpărători fiind Romcarbon.

Consiliul de Administrație al Romcarbon a aprobat subscrierea de acțiuni Premier Energy în valoare totală de 1,6 milioane de euro, conform unui raport transmis Bursei de Valori București (BVB), după cum menționează focus-energetic.ro.

Potrivit raportului, în ședința din 10 mai 2024, Consiliul de Administrație al Romcarbon SA a aprobat, cu unanimitate de voturi, subscrierea de către Romcarbon SA a acțiunilor Premier Energy PLC. Premier Energy PLC este una dintre companiile private de infrastructură energetică integrate vertical cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul energiei regenerabile din România și Republica Moldova. Valoarea totală a subscrierii este de până la 1.600.000 de euro, iar perioada IPO-ului este între 08.05 și 15.05.2024.

Romcarbon S.A. va subscrie acțiunile prin intermediul SSIF Swiss Capital S.A. După încheierea IPO-ului Premier Energy PLC, Romcarbon va raporta pieței numărul exact de acțiuni subscrise.

IPO se încheie pe 15 mai

Oferta publică inițială (IPO) a Premier Energy PLC a început pe 8 mai și este programată să se încheie pe 15 mai 2024. Intervalul orientativ al prețului de ofertă este între 19 lei și 21,50 lei per acțiune. Oferta include până la 35,94 de milioane de acțiuni.

IPO-ul va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail și instituționali din România, precum și într-o ofertă adresată investitorilor instituționali internaționali eligibili.

Tranzacționarea acțiunilor la BVB este așteptată să înceapă în jurul datei de 27 mai 2024, după admiterea lor la tranzacționare, conform sursei citate.

Pentru energie verde

Fondurile obținute din oferta publică inițială vor fi utilizate de societate pentru achiziționarea de active de energie regenerabilă în România și Republica Moldova, precum și pentru acoperirea cheltuielilor de capital aferente dezvoltării de active de producere a energiei regenerabile.

Premier Energy Group este una dintre companiile private de infrastructură energetică integrate vertical cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din regiune. Grupul deține peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România și Republica Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creștere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele țări.

3.600 de kilometri de rețea de distribuție

Cu peste 3.600 de kilometri de rețea de distribuție, Premier Energy Group este al treilea cel mai mare distribuitor de gaze naturale din România. La 31 decembrie 2023, societatea deținea 116 concesiuni de gaze naturale, dintr-un total de aproximativ 950 de concesiuni acordate pentru întregul teritoriu al României.

În România, Premier Energy Group este unul dintre cei mai mari jucători pe piața de energie regenerabilă și administrează aproximativ 16% din capacitatea instalată de producție a energiei solare și eoliene de către producători independenți. Societatea are o capacitate de energie regenerabilă de 919 MW în România, deținută, administrată sau în dezvoltare.

În Republica Moldova, Premier Energy Group este cel mai mare furnizor de energie regenerabilă, cu o cotă de piață de 22% și o capacitate de energie regenerabilă de 111 MW, în proprietate, administrată sau în dezvoltare.