Stiri

Poluarea luminoasă urbană este un pericol pentru ecosistemele marine

3
min
27/1/2023

Poluarea luminoasă urbană înseamnă că stelele sunt adesea abia vizibile pe cerul urban.

Orașele sunt iluminate artificial pentru a le permite oamenilor să întreprindă activități și pe timpul nopții. Poluarea luminoasă urbană înseamnă că stelele sunt adesea abia vizibile pe cerul urban. Dar observarea redusă a stelelor nu este singurul impact al luminii artificiale pe timp de noapte.

Dezvoltarea urbană din zonele de coastă expune din ce în ce mai mult ecosistemele marine la lumină artificială. Această expunere este deosebit de acută în apropierea unora dintre cele mai mari orașe de coastă din lume și poate avea consecințe fiziologice și comportamentale pentru organismele care locuiesc în apele lor de coastă.

Poluarea luminoasă ajunge la un metru adâncime

Laboratorul Marin Plymouth, din Anglia, unde Tim Smyth conduce echipa de Biogeochimie Marină, a publicat în 2022 un atlas al luminii artificiale pe timp de noapte sub mare.

Atlasul dezvăluie că la o adâncime de 1 metru, poluarea luminoasă urbană afectează 1,9 milioane de kilometri pătrați din mările de coastă ale lumii. Acest lucru este echivalent cu 3,1% din zonele economice exclusive globale (zonele oceanului deținute de națiunile de coastă).

Puteți citi și: Bulgaria are trei noi arii protejate la Marea Neagră

Astfel de cercetări au confirmat faptul că poluarea luminoasă este larg răspândită și în expansiune. Dar diferența dintre intensitatea și ciclurile luminii naturale și nenaturale a fost, până în acest moment, insuficient studiată. Cuantificarea acestui lucru ar permite o mai bună înțelegere a impactului liniilor de coastă urbanizate expansive asupra ecologiei ecosistemelor marine.

Sursa foto: Flickr/ makelessnoise/ CC BY 2.0