Solutii

Pompele de căldură scad emisiile de CO2 în Europa

3
min
24/2/2023

În România creșterea cererii pentru pompele de căldură este exponențială.

Un număr record de pompe de căldură au fost vândute anul trecut în Europa. Datele oficiale ne arată că 3 milioane de unități au înlocuit aproximativ 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2022, echivalentul evitării a 8 milioane de tone de emisii de CO2.

Înseamnă că pompele de căldură ajută acum Europa să evite 54 de megatone de CO2 sau aproximativ emisiile anuale echivalente ale Greciei.

Cifrele provin de la Asociația Europeană a Pompelor de Căldură (EHPA), care spune că această creștere exponențială va continua în viitorul apropiat. Acest lucru este posibil datorită necesității de a decarboniza economiile europene și de a ne îndepărta de combustibilii fosili, ca parte a planului REpowerEU, conform Euronews.

„2022 a fost un an fenomenal”, spune Thomas Nowak, secretarul general al EHPA.

„Această creștere spectaculoasă a vânzărilor pompelor de căldură este o dovadă a unui sector inovator și durabil, care face totul pentru a crește capacitatea și, în consecință, creează locuri de muncă, ajută la acțiunea climatică și stabilizează facturile de energie.”

Unde se vând cele mai multe pompe de căldură din Europa?

Când vine vorba de creștere, Polonia este în frunte cu o marjă destul de mare. Vânzările au crescut cu 120% în 2022 în comparație cu 2021. Țara trece rapid printr-o revoluție energetică, doborând recorduri de vânzări pe parcurs.

Un procent mare de case din Polonia au fost anterior încălzite cu cărbune, dar prețurile au crescut vertiginos pe măsură ce aprovizionarea cu gaz s-a redus. În iulie anul trecut, guvernul a trebuit să introducă o subvenție pentru gospodăriile încălzite cu combustibil.

Țara cu a doua cea mai mare creștere a fost Cehia, cu o creștere de 99% față de 2021. A fost urmată de Țările de Jos, Belgia, Suedia, Austria și Germania.

Peisajul este puțin diferit pentru numărul total de pompe de căldură vândute în 2022. Din cele 16 țări pentru care EHPA are date, Italia a înregistrat cel mai mare număr, la peste jumătate de milion, urmată îndeaproape de Franța. Țările cu cele mai multe pompe de căldură vândute la 1.000 de gospodării au fost Finlanda, Norvegia și Suedia.

În România creșterea cererii pentru pompele de căldură este exponențială

Cererile pentru pompe de căldură au explodat în țara noastră. Creșterile uriașe ale facturilor de gaz au determinat mulți consumatori să se îndrepte spre această soluție, spun firmele de profil. Interesul pentru pompele de căldură este pe un trend ascendent, în special datorită subvențiilor acordate de Ministerul Mediului prin programele de creștere a eficienței energetice a locuințelor.

Prețurile pompelor de căldură au crescut și ele în acest an, cu aproximativ 15%. Principalul motiv este însă majorarea costurilor de producție și de transport, potrivit companiilor. Majorarea semnificativă a facturilor la gaz, dar și contextul războiului și criza gazului din Rusia a acutizat solicitările pentru soluțiile alternative de încălzire, precum pompele de căldură.

Photo: Freepik