Stiri

Lisabona: ONU declară o „stare de urgenţă a oceanelor”

4
min
6/7/2022

Oceanele joacă un rol esenţial pentru viaţa de pe Pământ prin atenuarea impactului schimbărilor climatice

Mii de responsabili politici, experţi şi activişti pentru mediu se reunesc începând de luni la Lisabona, la apelul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), pentru a depune eforturi în vederea conservării sănătăţii fragile a oceanelor şi a evitării "efectelor în cascadă" care ameninţă mediul şi omenirea, informează AFP.

"Din nefericire, am luat oceanul drept ceva de la sine înţeles. Ne confruntăm în prezent cu ceea ce aş numi o stare de urgenţă a oceanelor", a declarat secretarul general al ONU, portughezul Antonio Guterres.

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

"Eşecul nostru de a conserva oceanul va avea efecte în cascadă", a subliniat acesta în discursul său de deschidere a conferinţei de cinci zile, amânată de mai multe ori din cauza pandemiei de coronavirus şi programată iniţial pentru aprilie 2020.

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

Apa, care acoperă peste două treimi din suprafaţa planetei, generează jumătate din oxigenul pe care îl respirăm şi reprezintă o sursă vitală de proteine pentru viaţa de zi cu zi a miliarde de oameni.

Oceanele joacă, de asemenea, un rol esenţial pentru viaţa de pe Pământ prin atenuarea impactului schimbărilor climatice. Însă costul este considerabil.

Sursa foto: Pixabay