Legea care interzice oferirea pungilor de plastic clienților, de către comercianți, a intrat în vigoare la 1 martie, iar amenzile ar fi trebuit aplicate începând cu 1 aprilie. Însă, din cauza pandemiei de Covid-19, context în care unele magazine le-au interzis clienților să-și aducă propriile sacoșe, de teama răspândirii virusului, acest pas a fost amânat până astăzi. Excepție de la această lege fac livrărilela domiciliu și pungile folosite pentru a ambala mâncarea gătită, carnea sau fructele și legumele. Departamentul de Conservare a Mediului încurajează însă clienții să utilizeze pungile refolosibile cât de mult posibil. Acum, magazinele pot oferi în schimb pungi de hârtie, pentru care însă pot cere o taxă de 5 cenți. Producătorii de ambalaje de plastic, însă, se opun cu vehemență noii legi și au contestat-o în instanță. Aceștia susțin că va fi dificil pentru magazinele mici să achiziționeze pungi de hârtie, costul fiind mai mare.
„Decizia Curții este o victorie și o justificare a eforturilor statului New York de a pune capăt flagelului pungilor de plastic de unică folosință și o mustrare directă către producătorii de pungi de plastic care au încercat să oprească legea și regulamentele Departamentului de Conservare a Mediului (DEC) pentru a o pune în aplicare”, a declarat Basil Seggos, de la DEC. „Așa cum am făcut-o de câteva luni, DEC încurajează newyorkezii să treacă la pungi reutilizabile ori de câte ori și oriunde își fac cumpărăturile și să folosească măsuri de bun simț pentru a menține pungile refolosibile curate.”
New Yorkezii folosesc în prezent aproximativ 23 de miliarde de pungi de plastic pe an, dar folosesc fiecare pungă în medie doar 12 minute, conform cifrelor DEC. Aproximativ 85% dintre aceste pungi ajung în depozite de deșeuri, mașini de reciclat, străzi sau râuri și oceane.