Stiri

Una din două poluări accidentale din 2023 a fost provocată de companii petroliere – ANPM

3
min
10/4/2024

Doar anul trecut, 79 de incidente de acest fel au poluat aerul, 78 de poluări au afectat solul, iar alte 35 au afectat apele.

Aproape jumătate dintre poluările accidentale înregistrate în România în 2023 au fost provocate de companii petroliere, potrivit unui raport întocmit de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).

„Anul trecut, în ciuda scăderii numărului de poluări accidentale, faţă de 2022, s-a raportat şi acel eveniment cu impact major asupra factorilor de mediu sau sănătăţii umane: incendiul provocat la Crevedia de transferul de GPL între două cisterne, într-o arie neautorizată, în urma căruia s-au înregistrat mai multe decese şi a fost declanşat Planul Roşu de Intervenţie. Chiar dacă nu au avut urmări atât de grave pentru oameni, în mod direct, alte 101 de poluări accidentale au fost cauzate de activităţile de transport de produse petroliere, pe fondul degradării sau fisurării conductelor de transport mult prea vechi”, a spus Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele ANPM.

În 2023, numărul poluărilor accidentale a ajuns la 202 evenimente, cu 26% mai puţine faţă de anul anterior, dar cu aproape 28% mai multe decât în urmă cu cinci ani, când s-au înregistrat 158 de incidente, potrivit datelor Biroului Sinteză şi Rapoarte al Agenţiei, citate de Agerpres.

Alte 40% din totalul evenimentelor de mediu înregistrate la nivel naţional, în cursul anului trecut, au fost cauzate de: deversările/scurgerile de ape uzate menajere/ape tehnologice şi industriale neepurate sau insuficient epurate cu sau fără mortalitate piscicolă, precum şi de incendii sau autoaprinderi la depozite de deşeuri sau alte platforme industriale.

„Nu se poate vorbi despre o societate sau alta, pentru că sunt raportări de poluări accidentale făcute atât de companii cunoscute pe piaţă, cât şi de nume mai puţin celebre care lucrează cu produse petroliere. Este nevoie, însă, de mai multă responsabilitate, din partea tuturor, pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc. Doar anul trecut, 79 de incidente de acest fel au poluat aerul, 78 de poluări au afectat solul, iar alte 35 au afectat apele. Scuzele nu sunt de niciun folos în niciunul din aceste cazuri sau când arde o pădure, pentru că nu vorbim de cineva care a vărsat o cană cu petrol pe jos. În multe cazuri s-au golit conducte întregi pe sol, iar amenzile aplicate de instituţiile de control nu pot compensa distrugerile provocate de aceste neglijenţe catalogate drept poluări accidentale”, a spus şeful ANPM.

Cele mai multe incidente de mediu au fost semnalate în judeţul Timiş (35), urmat de judeţele Argeş (33) şi Dâmboviţa (30). Pe locul patru al clasamentului se află, la egalitate, de judeţele Constanţa şi Prahova, cu 17 poluări accidentale, fiecare.

Foto: Freepik