Stiri

Agenția Europeană de Mediu: Europa trebuie să fie mai inteligentă în utilizarea plasticului

3
min
1/2/2021

Scăderea prețurilor globale ale petrolului în pandemie au făcut ca producția de noi obiecte din plastic să devină semnificativ mai ieftină. Nu s-au folosit materiale plastice reciclate, avertizează Agenția.

Utilizarea plasticului de unică folosință pentru echipamente de protecție, precum măști sanitare și ambalaje pentru mâncare la pachet, a crescut în timpul pandemiei de coronavirus, afirmă specialiștii de la Agenția Europeană de Mediu (engl. EEA).

Problemele asociate utilizării plasticului includ un impact negativ asupra biodiversității, deșeurilor și modificărilor climatice, întrucât carburanții fosili sunt folosiți pentru fabricarea produselor din plastic. Reducerea activităților economice și scăderea abruptă a prețurilor globale ale petrolului au făcut ca producția de noi obiecte din plastic să devină "semnificativ mai ieftină", în loc să folosească materiale plastice reciclate, avertizează EEA.

De aceea, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să devină mai inteligente în ceea ce privește utilizarea plasticului și promovarea reciclării, au declarat reprezentanți ai Agenției Europene pentru Mediu (EEA), citați de DPA. „Dacă producția și utilizarea plasticului vor continua să crească aşa cum este prevăzut, industria plasticului va ajunge să reprezinte 20% din folosirea globală a petrolului până în 2050, o creștere substanțială în raport cu procentul de 7% din zilele noastre”, au explicat aceiași specialiști europeni.

EEA recomandă implicarea factorilor dedecizie politică, a reprezentanților marilor industrii și a consumatorilor în eforturile depuse pentru "a se face trecerea spre o abordare circulară și sustenabilă" în privința utilizării materialelor plastice. Textilele fabricate din fibre sintetice, precum poliester şi nailon, alcătuiesc o altă problemă asociată acestui fenomen, menționată într-un raport separat întocmit de EEA. Estimările actuale sugerează că locuitorii din UE aruncă aproximativ 11 kilograme de textile per persoană în fiecare an, iar aproximativ 66% din această cantitate constă în fibre sintetice.

Datele EEA cu privire la gazele cu efect de seră arată că emisiile anuale legate de producția de plastic în UE se ridică la aproximativ 13,4 milioane de tone de CO2 sau aproximativ 20% din emisiile industriei chimice la nivelul UE, se mai arată în raport.