Stiri

Polonia acuză Germania de transport ilegal de deșeuri

3
min
7/8/2023

Polonia a depus plângere la Comisia Europeană (CE) împotriva Germaniei, acuzând-o de transport ilegal de deşeuri.

de Ingrid C.

Un incendiu care a pornit pe un câmp din Polonia luna trecută, în Zielona Gora, a atras atenţia autorităţilor poloneze asupra gestionării deşeurilor.

Pe lângă problema transportului ilegal de deşeuri, problema depozitării şi tratării inadecvate a deşeurilor a devenit tot mai gravă în ultimii ani, potrivit activiştilor de mediu, citaţi de euronews.com.

Ministerul polonez al Mediului a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la 35.000 de tone de deșeuri transportate ilegal din Germania, primul pas înainte de a se adresa Curții Europene de Justiție.

„Autoritățile din Republica Federală Germania nu se simt obligate să colecteze aceste deșeuri. Am vrut să rezolvăm această problemă pe cale amiabilă. Din păcate, nu a funcționat. Prin urmare, conform legii, fiecare stat membru al Uniunii Europene are dreptul de a depune o plângere la CE împotriva unui alt stat - și așa am făcut. Acum, Comisia are la dispoziție trei luni pentru a analiza și a răspunde la această chestiune”, a spus Aleksander Brzózka, purtător de cuvânt la Ministerul polonez al Mediului.

Christopher Stolzenberg, purtător de cuvânt la Ministerul german al Mediului, a spus că returnarea transporturilor ilegale este responsabilitatea statelor federale. El a adăugat că faptul că au loc transporturi ilegale de deșeuri din Germania a provocat multă îngrijorare în rândul autorităţilor germane, iar ministerul își menține angajamentul de a îmbunătăți prevenirea transporturilor ilegale de deșeuri în UE.

Jurnalista Ewa Dunal susține că problema este mult mai mare decât își imaginează oamenii. „În prezent, există peste 400 de depozite ilegale de deșeuri în Polonia, dintre care aproximativ 140 sunt locuri în care au fost detectate deșeuri periculoase. Din ce în ce mai mulți jurnaliști aduc în discuție acest subiect. Oficialii se luptă și ei cu această problemă de mult timp, așa că sper că această tendință de a lupta împotriva criminalității de mediu şi împotriva deșeurilor periculoase, se va extinde și mai multe dintre aceste depozite de deșeuri vor fi descoperite”, a spus ea.

Foto: Freepik