Stiri

Dacia a prezentat "cea mai accesibilă mașină electrică" din UE

5
min
11/12/2020

Dacia electrică poate însemna o adevărată revoluție pentru consumatorii români. Impactul prevăzut pentru mediu va fi considerabil.

Spring are o autonomie de 225 km conform ciclului WLTP și de 295 km conform ciclului WLTP City (care cuprinde doar partea urbană a ciclului omologat), iar viteaza maximă este de 125 de kilometri pe oră, ceea ce o califică în special ca fiind o mașină de oraș, acolo unde poluarea cauzată de autovehicule este considerabil mai mare. Autonomia poate fi mărită cu 10% prin achiziționarea butonului ECO de pe planșa de bord, cu ajutorul căruia este limitată puterea la 23 KW, in loc de 33, și la viteza maximă de 100 km/h.

Încărcarea se face la o priză standard de 220V, cu ajutorul unui cablu furnizat în serie, la un Wallbox (cu un cablu oferit opțional) sau la o bornă DC (opțional).
Durata de încărcare a bateriei Litiu-ion este, conform producătorilor, de:

  • Mai puțin de o oră pentru o încărcare de 80% la o bornă DC 30 kW
  • Mai puțin de 5 ore pentru încărcare 100% la un Wallbox de 7,4 kW
  • Mai puțin de 8h30 pentru o încărcare 100% la un Wallbox de 3,7 kW
  • Mai puțin de 14 ore pentru o încărcare 100% la o priză standard de 2,3 kW

Este foarte importantă schimbarea flotei de mașini a țării, care este învechită și poluează mult. 4000 de mașini electrice au fost rezervate în 2019 prin programul Rabla Plus, iar România oferă cele mai mari subvenții din Uniunea Europeană pentru achiziționarea unei astfel de mașini.

Scopul Uniunii Europene este ca în anul 2050 să atingem neutralitatea din punctul de vedere al emisiilor de carbon, iar emisiile din domeniul transportului reprezintă aproximativ 25% emisiile totale.

Se așteaptă ca prin apariția lui Spring, cea mai ieftină mașină electrică, tot mai mulți români să își poată permite un vehicul electric, ceea ce ar duce într-un final la îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm toți. Prețul estimat de specialiști este de 15-17.000 de euro, fără subvenții.