Stiri

Un tablou de Monet, reinterpretat de Banksy cu accent pe consumerism, va fi vândut cu 5 milioane de lire sterline

4
min
21/9/2020

Lucrarea a fost realizată în 2005 și a primit numele „Show me the Monet”.

Celebrul și controversatul artist stradal Banksy a reinterpretat una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Claude Monet, „Nuferii”, și a atras atenția, încă de acum 15 ani, asupra consumerismului. În tabloul lui Monet, în care apare un pod peste un lac cu nuferi, artistul a adăugat două cărucioare de cumpărături și un con de circulație, care se scufundă.

Lucrarea va fi scoasă la licitație în Londra, pe 21 octombrie, iar estimările arată ca va fi vândută pentru o sumă între 3 și 5 milioane de lire sterline. Până atunci, lucrarea va fi expusă în New York și Hong Kong.

Mereu prezicător, cu o voce de protest și disidență socială, aici Banksy pune lumina asupra nepăsării societății față de mediu, în favoarea exceselor risipitoare ale consumerismului”, a declarat Alex Branczik, de la galeria de artă unde va fi vândută lucrarea.

O altă lucrare prin care artistul atrage atenția asupra impactului pe care oamenii îl au asupra mediului este „Season’s greetings”, realizată pe un garaj dintr-un oraș unde se află una dintre cele mai mari oțelării din lume, în Țara Galilor. Banksy a făcut lucrarea anul trecut, cu o săptămână înainte de Crăciun.

Desenul, realizat pe două laturi perpendiculare ale construcției, înfățișează un copil cu brațele deschise, care încearcă să prindă fulgi de zăpadă cu limba. Însă, de fapt, fulgii de zăpadă sunt bucăți de cenușă eliberată în aer de un coș industrial, de pe peretele perpendicular.

Lucrarea lui Banksy este considerată o critică la adresa poluării. În montajul video postat pe rețeaua socială, artistul surprinde lucrarea pe ambele laturi ale garajului, apoi drona se ridică în aer și arată mai multe furnale care scot fum.