Stiri

Pod peste Prut: poluare masivă și în capitala Republicii Moldova

3
min
24/2/2023

Praful de dimensiuni microscopice, în cantități foarte mari.

La Chișinău se înregistrează o creștere a concentrației de praf în aer de două ori peste norma admisibilă. Pe lângă sursele generale de poluare, precum emisiile de la transportul auto, sectorul industrial, centralele termice și gospodării s-au suprapus și condițiile meteorologice.

Praful, foarte prezent

Șefa laboratorului de referință de mediu de la Agenția de Mediu, Marina Lungu, a comunicat Europei Libere că la finalul săptămânii trecute în aerul atmosferic din Chișinău a crescut semnificativ concentrația particulelor de praf cu dimensiunea de zece micrometri. Concentrația particulelor de dioxid de azot în aer, la fel, a trecut peste medie, dar nesemnificativ.

Potrivit specialistei, vântul foarte slab din acele zile și inversiunile termice la sol din timpul nopții și dimineții au contribuit la amplificarea poluării aerului.

Puteți citi și: Dubaiul vrea să construiască cea mai "verde buclă" pietonală pe 93 de km și un centru imens de agroturism, în deșert

Cele mai afectate zone din oraș sunt la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Mihai Viteazu, pe Calea Ieșilor și pe strada Uzinelor.

Dioxidul de azot și particulele de praf foarte mici sunt considerați poluanții cei mai critici pentru calitatea aerului și pentru sănătatea populației, fiind monitorizați în toate țările. Medicii spun că cei mai expuși efectelor poluării sunt copiii și vârstnicii.


foto: Facebook/Agenția de Mediu