Smart City

Sute de puncte de încărcare vor fi montate în România. Ce proiecte va finanța UE în țara noastră

2
min
6/7/2023

România beneficiază de o finanțare în valoare totală de 13,74 milioane de euro prin CEF Transport 2022 pentru dezvoltarea rețelei naționale de alimentare cu carburanți alternativi.

Comisia Europeană a anunțat rezultatul selecției de proiecte depuse în cadrul apelului „Alternative Fuel Infrastructure Facility - Unit Contributions, cut-off 3”, lansat în septembrie 2022, în cadrul instrumentului de finanțare „Mecanismul pentru Interconectarea Europei” (CEF - Transport) 2021-2027, potrivit Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Toate cele trei aplicații de finanțare depuse în cadrul acestui apel au fost aprobate de către Comisia Europeană, România beneficiind de o finanțare în valoare totală de 13,74 milioane de euro prin CEF- Transport 2022 pentru dezvoltarea rețelei națională de alimentare cu carburanți alternativi, conform Fonduri Structurale.

Prin aceste investiții situate de-a lungul rețelei TEN-T centrale și globale, 328 de puncte de încărcare cu capacitate de peste 150 kW vor fi montate în 99 de locații de pe teritoriul României. Dintre acestea, 12 benzinării situate de-a lungul autostrăzii A1 România - frontiera cu Ungaria vor avea 24 de stații de încărcare rapidă cu o putere de 300kW și posibilitatea încărcării simultane în curent continuu de 150kW (pentru vehicule electrice ușoare - LDV).

Proiectele acceptate la finanțare din partea României sunt:

  • Next Wav-E: Dezvoltarea unei rețele de infrastructură de încărcare de mare putere a vehiculelor electrice la nivelul UE, pentru electrificarea mobilității și decarbonizarea sectorului transportului rutier;
  • Dezvoltarea infrastructurii de combustibil alternativ a Rompetrol pe autostrada A1 la frontiera dintre România şi Ungaria;
  • Accelerarea încărcării ultrarapide din Europa Centrală și de Est.

Acordurile de finanțare cu INEA vor fi semnate în primul semestru al anului 2023.

Foto: Freepik